Jakub Forgács Správy

Pripravte sa na komplikácie: Horehronie čelí výstrahám, zbystriť by mali hlavne vodiči

Počasie môže v našich končinách narobiť problémy nielen na cestách. Meteorológovia vydali už dve výstrahy!

Ilustračný obrázok k článku Pripravte sa na komplikácie: Horehronie čelí výstrahám, zbystriť by mali hlavne vodiči
5
Galéria
Zdroj: TASR

Ak sadáte za volant zvýšte opatrnosť. Pre okresy Banská Bystrica a Brezno platí od štvrtka 18:00 hod. do piatka deviatej hodiny rannej výstraha 1. stupňa pred tvorbou snehových jazykov a závejov, ktoré sa môžu tvoriť od výšky 600 metrov. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

„Tvorba snehových jazykov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity,“ píšu meteorológovia so slovami, že výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Pokiaľ sa však chystáte na hory, zbystriť by ste mali aj tam. „V okresoch Banská Bystrica a Brezno sa na horách nad pásmom lesa očakáva ojedinele výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 30 – 37 m/s (110 – 135 km/h). Priemerná rýchlosť vetra môže dosiahnuť hodnoty okolo 20 m/s (70 km/h),“ píše sa na webe SHMÚ.

Na Horehroní je preto vydaná aj výstraha 1. stupňa pred vetrom na horách, ktorá trvá od štvrtka 19:00 hod. do piatka 1:00 hod.

Ako dodávajú meteorológovia, predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo).

Foto: ilustračné

Snehové jazyky a záveje
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM