Monika Obrtalová Rôzne

Pripomienkovať sa dá už len dnes!

Už len dnes majú domáci možnosť pripomienkovať štúdiu rekonštrukcie Domu kultúry a s tým spojené dotvorenie priestoru Námestia Slobody. Autormi urbanistických štúdií, ktoré majú slúžiť ako podklad k prípadným zmenám a doplnkom v územnom pláne pri rie

Nový kultúrny stánok s veľkou kongresovou sálou, ale aj priestory pre komerčné využitie, to je realizačný zámer vlastníka budovy bývalého Domu kultúry na Námestí Slobody, VAV Invest. Majiteľ si dal štúdiu na obnovu budovy ako aj okolitého priestoru vypracovať u nezávislej architektonickej kancelárie AMŠ Partners. S ich riešením však autor budovy Jozef Chrobák nesúhlasil a práce na príprave návrhu sa tak zastavili. V minulom roku si už spoločnosť VAV Invest objednala overovaciu štúdiu rekonštrukcie budovy u architekta Jozefa Chrobáka. Na základe Zadania pre vypracovanie Urbanistickej štúdie „Dotvorenie Námestia slobody a rekonštrukcie Domu kultúry“ Útvarom hlavného architekta mesta Banská Bystrica v roku 2011 boli dotvorené a predložené na posúdenie obe koncepcie.

Jednou z nich bol práve návrh z dielne Jozefa Chrobáka. „Architekt Chrobák pokračuje v myšlienkach svojho nerealizovaného návrhu spred 25-tich rokov, kedy projektoval budovu VÚB banky. Obnovuje myšlienku vytvorenia pešej uličky z Kukučínovej ulice popred budovu VÚB banky k Domu kultúry a priestor medzi nimi obohacuje architektúrou menších rozmerov s rozdielnou podlažnosťou, úpravami terénu, drobnou architektúrou, výtvarnými dielami a vytvorením možností pre sezónne kultúrne aktivity. Nepovažuje za vhodné pokračovať v dočasných výstavných akciách, ktoré si vynucujú v ostatných častiach roku nechávať tento priestor nevyužitý. Priestor medzi Domom kultúry a Hronom necháva nezastavaný, pre parkovanie áut sa vytvára nový parkovací dom na mieste bývalého detského dopravného ihriska,“ opisuje predloženú urbanistickú štúdiu odborníčka Klára Kubičková.

Návrh AMŠ Partners sa venuje vytýčenej oblasti pokračovaním v už skôr prezentovaných víziách vytvorenia súvislého zastavaného pásu – mestskej triedy – popri štátnej ceste I/66, na plochách dnešného parku pod Múzeom SNP. „Navrhované urbanisticko-architektonické riešenie sleduje kompletizáciu rozvoľnenej urbánnej štruktúry,“ píše sa v sprievodnom texte urbanistickej štúdie. „Snaha považovať priestory Námestia slobody za rozvoľnené a prázdne je nepochopením faktu, že nielen budovy Múzea SNP, Hotela Lux a Domu kultúry boli postavené v duchu neskorého modernizmu, ale ich umiestnením bol vytvorený aj urbanizmus v tom istom názore. V našej povojnovej architektúre bolo iba niekoľko rokov kedy sme sa dokázali vyrovnať s vývojom architektúry vo svete. A toto máme teraz likvidovať?,“ vyjadrila svoj názor doktorka Kubičková na adresu návrhu AMŠ Partners a pokračovala ďalej: „Keby sme túto plochu zastavali, tak zrušíme jeden z mála veľkorysých a moderných urbánnych priestorov Slovenska.“

Magistrát má v súčasnosti na stole oba návrhy urbanistickej štúdie rekonštrukcie Domu kultúry a vyriešenia priestoru v jeho okolí. Verejnosť môže tieto návrhy pripomienkovať ešte dnes 12. augusta. Všetky materiály k tejto téme sa nachádzajú na elektronickej aj úradnej tabuli mesta.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM