Jakub Forgács Samospráva

Primátorská výmena pod Urpínom: Nosko prezradil meno prednostu, Gogola ďalšie pracovné plány

Banská Bystrica má nového šéfa! Ján Nosko a 31 banskobystrického poslancov sa zložením sľubov ujali svojich funkcií. Čo na brífingu prezradili novozvolený a odchádzajúci primátor?

Ilustračný obrázok k článku Primátorská výmena pod Urpínom: Nosko prezradil meno prednostu, Gogola ďalšie pracovné plány
Zdroj: TASR

Banská Bystrica má od piatka nového primátora Jána Noska. Úrad mu v piatok podvečer v Cikkerovej sieni historickej Radnice odovzdal jeho predchodca Peter Gogola. Nový primátor zložil sľub a prevzal insígnie mesta. Sľub postupne zložilo aj 31 poslancov banskobystrického mestského zastupiteľstva.

Prezradil meno prednostu

Vyše polovica z nich sú staronoví, ktorí v komunálnych voľbách obhájili svoje poslanecké kreslá. Nový primátor Ján Nosko, ktorý kandidoval ako nezávislý s podporou koalície Smer-SD, SDKÚ-DS, SNS a SMS, bude mať podporu väčšiny poslaneckého zboru – 17 poslancov. Ostatní sú nezávislí.

Ako na brífingu Nosko zdôraznil, prioritou je prijatie rozpočtu mesta a tiež rozumné vyváženie jeho poddimenzovaných kapitol. V súčasnosti vytvára okolo seba tím ľudí, s ktorými chce spolupracovať. Hoci pôvodne meno nového prednostu Mestského úradu v Banskej Bystrici nechcel prezradiť, napokon povedal, že ním bude banskobystrický právnik Martin Adamec, ktorý riadil súkromnú firmu a nemá žiadne politické prepojenie. Nový prednosta podpíše pracovnú zmluvu v pondelok. Nosko sa tiež v pondelok popoludní mieni stretnúť so všetkými zamestnancami mestského úradu.

Gogola sa vracia do Lesov SR

Bývalý primátor Peter Gogola charakterizoval svoje pocity po ustanovujúcom zasadnutí mestského zasatupiteľstva jediným slovom, a to úľava. „Mám pocit, že prácu primátora som robil najlepšie, ako som vedel. S čistým svedomím odovzdávam mesto v dobrej finančnej kondícii ako najmenej zadlžené krajské mesto,“ konštatoval Gogola.

„Bol som uvoľnený pre výkon funkcie zo štátneho podniku Lesy SR, Banská Bystrica. Generálneho riaditeľa som už informoval, že som ukončil svoje pôsobenie na poste primátora. V pondelok sa mám u neho hlásiť a dohodneme sa, čo ďalej,“ odpovedal na otázku, aké má pracovné plány do budúcnosti.

Primátora Gogolu nahradil novozvolený Ján Nosko
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM