Monika Obrtalová Rôzne

Primátori krajských miest sa spoločne stretli v Bystrici

Krajské mestá neodmietajú podiel na riešení finančných problémov štátu, avšak návrh ministerstva financií na zmenu financovania samosprávy na daňový mix považujú v súčasnom stave za veľmi problematický. Vyplýva to z vyhlásenia Združenia K8, ktoré zdr

„Návrh má podľa ministerstva financií priniesť mestám a obciam rast príjmov o tri percentá, ale súčasne im cez iné zákony berie toľko, že v skutočnosti budú mať menej ako tento rok. Pritom rezervy v šetrení samospráv v rokoch 2009 až 2011 sú už vyčerpané,“ uviedol na brífingu po skončení dnešného rokovania K8 v B. Bystrici primátor B. Bystrice a zároveň predsedajúci K8 Peter Gogola. Podľa primátorov sa už teraz prejavujú problémy s financovaním služieb pre obyvateľov, či už je to verejná doprava, osvetlenie, čistota miest a osobitne financovanie sociálnych služieb. „Predpokladali sme, že budú analyzované služby pre obyvateľov a kompetencie samospráv a potom sa bude meniť systém financovania, ako to predpokladá uznesenie vlády SR z apríla 2011,“ píše sa vo vyhlásení.

Návrh na zavedenie daňového mixu prenáša podľa primátorov problémy štátu na plecia miest a obcí a ich obyvateľov a samosprávy tak núti, aby zvyšovali dane a poplatky a lebo znižovali poskytované služby. Krajské mesta chcú však aj naďalej diskutovať s ministrom financií a poslaneckými klubmi v NR SR tak, aby sa našlo riešenie, ktoré nepoškodí chod samospráv. Najbližšie takéto rokovanie na úrovní zástupcov miest a obcí bude na budúci týždeň. Združenie K8 na dnešnom zasadnutí zároveň zvolilo Pavla Hagyaryho za predsedajúceho K8 na obdobie pol roka od 1. januára 2012.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM