Jakub Forgács Samospráva

Primátor spoznal dôležitú sumu: Toľkoto bude zarábať prvý muž Bystrice!

Na pretras prišiel na ustanovujúcom zasadaní mestského zastupiteľstva aj primátorov plat. Prednosta ho navrhol vo výške 4 207 eur. To sa však nepozdávalo poslancovi Pirošíkovi.

Ilustračný obrázok k článku Primátor spoznal dôležitú sumu: Toľkoto bude zarábať prvý muž Bystrice!
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Medzi dôležité body dnešného zasadnutia mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici patril okrem iného aj plat prímátora Jána Noska. A hneď na úvod sa odohrala zaujímavá situácia. „Navrhujem primátorovi Banskej Bystrice Jánovi Noskovi mesačný plat 4 207 eur s účinnosťou od 1.1.2015, čo je zvýšenie o 60 percent z minimálneho platu primátora, ktorým je 2 629 eur,“ povedal na začiatok prednosta Mestského úradu Martin Adamec.

Pirošík navrhol zníženie príplatku

Tento návrh však podľa poslanca Banskobystrickej alternatívy Vladimíra Pirošíka na začiatok nie je celkom ideálny. „Nie sú na to peniaze, musíme šetriť. Primátorovi Gogolovi sme na začiatku schválili minimálny plat. Počas funkčného obdobia sme mu plat podľa dosiahnutých výsledkov zvyšovali a na konci funkčného obdobia ho mal vo výške 3 069 eur. Odmeny sa dávajú za výsledky, nie za snahu,“ povedal Pirošík s tým, že z ich pohľadu je adekvátna 20-percentná odmena teda plat vo výške 3 155 eur.

Pirošíkovi oponoval poslanec Svetozár Dluholucký. „Pán Nosko bol aktívny už v predfunkčnom období. Vidieť ho všade, na poslaneckých stretnutiach, na kluboch, rekonštrukcii autobusového nádražia, s Kaštieľom Radvanských,“ vymenoval poslanec Dluholucký.

So znížením platu primátora na základe Pirošíkovho návrhu naopak súhlasil aj nezávislý poslanec Martin Klus. „Bol by som tiež veľmi rád, keby som vedel, v čom sa zmenila situácia spred štyroch rokov, keď nezávislý primátor Peter Gogola začínal na základnom plate a ďalší nezávislý primátor má začínať so 60-percentným príplatkom,“ poznamenal Klus.

Odklepli mu 4 207 eur

„Mňa osobne by sa dotklo, keby niekto na začiatku začal porovnávať prácu súčasného primátora s predchádzajúcim. My sme v minulom období suplovali prácu primátora. Je to neporovnateľné porovnávanie,“ pokračoval Ján Šabo, ktorého doplnil Ľubomír Motyčka. Ten tiež súhlasil s tým, že je nevhodné porovnávať dve postavy na čele mesta. „Deň pred Silvestrom mi zavolal pán Nosko a zavolal ma do kancelárie na Silvestra. Nie chlastať, ale rokovať,“ spomenul.

Do diskusie sa následne zapojili viacerí poslanci zo všetkých poslaneckých klubov, ktorí navzájom obhajovali svoje návrhy. Primátorovi nakoniec poslanci odklepli prednostom navrhovaní plat 4 207 eur. Za návrh hlasovalo 20 poslancov, sedem bolo proti a dvaja sa zdržali hlasovania.

Čítajte tiež:

Najmladší viceprimátor v histórii Bystrice sa dozvedel svoj plat: Koľko bude mesačne brať Gajdošík?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM