Monika Obrtalová Rôzne

Primátor previedol deti po historickej radnici

Banskobystrický primátor Peter Gogola dnes dopoludnia sprevádzal po radnici na Námestí SNP deti z letného tábora, ktorý organizuje Občianske združenie PONS. Primátor ukázal deťom budovu radnice a stručne im porozprával, na čo slúži mestu, aké podujat

Občianske združenie PONS umožňuje deťom s rôznym zdravotným postihnutím všetko to, čo môžu robiť bežné zdravé deti. „A najmä urobiť im obrovskú radosť, a zatiaľ sa nám to veľmi darí,“ uviedla Mária Lauková, koordinátorka celej činnosti a letných táborov OZ. Pre primátora je OZ jeho srdcová záležitosť, pretože týmto deťom sa venoval už v predchádzajúcom období. „Minulý rok som v lete pre nich organizoval ešte ako lesný pedagóg lesné hry, čo bolo dosť problematické, pretože všetky tieto deti majú nejaký spôsob postihnutia.“ Podľa neho je dôležité a potrebné, aby mesto venovalo aj takýmto ľuďom náležitú pozornosť a príležitosti preto, aby sa mohli realizovať a vyžiť. „Sú to také isté deti ako všetky ostatné, len majú ten problém, že príroda ich neobdarila plnohodnotným zdravím.“ Preto je podľa Gogolu potrebné vychádzať im v ústrety aj takýmto spôsobom.

Letný tábor funguje dva týždne v júli a dva týždne v auguste, ide o formu denného tábora a deti odchádzajú večer k svojim rodinám. Každý turnus má na starosti iná vedúca – vždy ide o špeciálneho pedagóga, „aby tie deti mali čo najviac nápadov, čo najviac podnetov, aby to nebolo stále to isté,“ povedala Lauková. V každom turnuse je zabezpečený na každý deň úplne iný program. „Piatok sme si zvolili taký slávnostný deň, lebo je to vlastne posledný deň celého leta. Oslovila som pána primátora, navštívili sme Radnicu. Pán primátor si našiel čas, sám nás tu privítal, previedol nás týmito krásnymi historickými priestormi, zahral nám na organe, odovzdal deťom osobne darčeky,“ dodala Lauková.

Ako informovala hovorkyňa primátora Monika Pastuchová, po prehliadke radnice následne pre deti pripravil Harry Teater v Cikkerovej sieni radnice predstavenie Čarovný Bubliduch. Po obede s Michalom Handzušom čaká na deti cesta vláčikom Pretórium a týždňový turnus letného tábora ukončia tvorivou dielňou v Štúdiu tanca.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM