Michal Majer Kultúra

Primátor neformálne diskutoval o domácej kultúre

Primátor Banskej Bystrice Peter Gogola a jedna z hlavných predstaviteliek domáceho kultúrneho života Viera Dubačová sa včera neformálne stretli na pôde mesta, aby si vypočuli návrhy občanov, umelcov, inštitúcii a rôznych organizácií, ktorým osud domá

Neformálneho stretnutia sa zúčastnili zástupcovia z Akadémie umení, umelci z divadiel, konzervatórií, galérií, múzeí, ale aj hudobných klubov a neziskových organizácií. „Prišli jednoducho všetci, ktorí boli so súčasným stavom kultúry nespokojní a svojou prítomnosťou vyjadrili potrebu vytvorenia transparentného grantového systému. V našom meste tvorí a pracuje veľa umelcov s obrovským potenciálom, ktorý by malo mesto zužitkovať,“ povedala Zuzana Janíčková, jedna z iniciátoriek stretnutia. „Finančné prostriedky vyčlenené na podporu kultúry, ktorými magistrát disponuje, sa za posledné roky využívali veľmi nekontrolovateľne. Napríklad cez Park kultúry a oddychu či na podporu akcií, na ktorých účinkovali telesá mimo Banskej Bystrice za veľmi vysoké ceny,“ podotkla na stretnutí Janíčková, podľa ktorej mesto doteraz dostatočne nepodporuje domácu tvorbu a nevyužíva ani potenciál bystrickej produkcie.

Jej slová vzali na vedomie viacerí predstavitelia kultúrneho života v Banskej Bystrici, ktorí napokon pristúpili na spoločný návrh užšej spolupráce, lepšej vzájomnej komunikácie a ďalších konštruktívnych nápadov. „Návrh za posunutie PKO v transformovanej podobe do pozície koordinátora a organizátora „mestskej kultúry“ je dobrým nápadom. Páči sa mi takisto myšlienka spracovania spoločného prezentačného materiálu aktérov kultúry a ich aktivít, ktorý by sa predniesol nielen mestskému zastupiteľstvu,“ vyjadril sa pozitívne Peter Klinec, riaditeľ Verejnej knižnice Mikuláša Kováča. Iniciatívne nápady v prospech domácej kultúry podporila aj poslankyňa mestského zastupiteľstva, režisérka a dramaturgička Viera Dubačová vlastným návrhom. //„Bolo by dobré vytvoriť spoločnú platformu pre spoluprácu a komunikáciu tvorcov a kultúrnych operátorov v meste. Takisto chceme sprístupniť výlepné plochy a vytvoriť spoločný plagát nášho programu,“ navrhla Dubačová. Primátor Peter Gogola tento, ako aj ostatné nápady vzal na vedomie: //„Som otvorený všetkým zmysluplným návrhom,“ vyjadril sa k celej veci. Iniciatíva prítomných bude pokračovať na najbližšom spoločnom stretnutí.

ddk, moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM