Monika Obrtalová Rôzne

Priestor pre študentov a pedagógov

V rámci napĺňania dohody o spolupráci medzi Štátnou vedeckou knižnicou a Akadémiou umení v Banskej Bystrici sa v Galérií v podkroví opäť predstaví tvorba pedagóga a študentov. Vernisáž výstavy akademického maliara Ľudovíta Hološka a jeho žiakov - Naz

Ľudovít Hološka absolvoval štúdium na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave pod vedením prof. L. Čemického, prof. J. Mudrocha a prof. V. Hložníka. Pedagogicky pôsobil v Trnave, Bratislave a Banskej Bystrici. V súčasnosti je prorektorom AU v BB a pedagógom na Fakulte výtvarných umení AU v BB. Venuje sa kresbe, maľbe, knižnej ilustrácii a teórii výtvarného umenia. Akademický maliar Ľudovít Hološka prezentuje svoju tvorbu v najvýznamnejších galériách na Slovensku.

Návštevníci výstavy uvidia taktiež tvorbu Anny Burakowskej, ktorá študovala na Fakulte výtvarných umení Akadémie umení v Banskej Bystrici, neskôr pokračovala so špecializáciou maliarstvo v architektúre na Univerzite v Toruni (Poľsko). Svoje diela predstavila na skupinových a samostatných výstavách na Slovensku, v Poľsku a Nemecku. Zuzana Kapinová je študentkou odboru voľné výtvarné umenie, magisterského stupňa na Fakulte výtvarných umení AU v BB. Absolvovala študijný pobyt cez projekt Erasmus na Accademia Di Belle Arti Di Lecce (Taliansko).

Adam Kruták v súčasnosti študuje na katedre maľby Fakulty výtvarných umení AU v BB. Svoje práce vystavoval na spoločných výstavách na Slovensku, v Poľsku a Taliansku. Zúčastnil sa študijného pobytu na Accademia Di Belle Arti, Maccerata (Taliansko). Juraj Toman po ukončení bakalárskeho štúdia pokračoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave v magisterskom štúdiu. V roku 2011 sa stal finalistom Ceny Nadácie VÚB za maliarske dielo – Maľba 2011. Absolventka Fakulty výtvarných umení AU v BB, Mária Vojčiaková získala druhé miesto na X. Trienále akvarelu v Novohradskom múzeu a galérii v Lučenci. Diela akademického maliara Ľudovíta Hološka a jeho žiakov budú prístupné do 9. marca 2012 v Galérii v podkroví ŠVK.

Zdroj: ŠVK Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM