Monika Obrtalová Rôzne

Príďte zápoliť v olympijskom behu aj vy!

Budúci týždeň bude na celom svete patriť oslavám Olympijského dňa, ktorým je 23. jún. Jeho tradičnou súčasťou je aj beh, do ktorého sa na Slovensku pravidelne zapája niekoľko desiatok tisícok aktívnych účastníkov. Hlavný Olympijský deň odštartuje vo

Na štadióne na Štiavničkách sa program začne o 9.00 hodine ráno. Úvod programu bude patriť Olympiáde materských škôl. Od 11.00 hodiny budú v rámci Behu Olympijského dňa (BOD) zápoliť štartujúci vo vekových kategóriách od žiakov prvého stupňa základných škôl až po dospelých. Beh najvyššej vekovej kategórie odštartujú o 12.40 hodine. Účasť na BOD je dobrovoľná a bezplatná, otvorená pre kohokoľvek, kto rešpektuje stanovené pravidlá.

Na hlavnom Olympijskom dni sa zúčastnia aj najvyšší predstavitelia Slovenského olympijského výboru, pretože v deň jeho konania sa práve v Banskej Bystrici uskutoční výjazdové zasadnutie výkonného výboru SOV. Členova VV SOV budú prítomní aj na slávnostnom otvorení nových priestorov Olympijského klubu Banská Bystrica v areáli Vojenského športového centra Dukla.

Realizácia Behu Olympijského dňa sa neviaže striktne len na termín 23. jún. Väčšinou sa podujatia realizujú v týždni od 17. do 24. júna, ale mnohých miestach ich organizujú už pri príležitosti Medzinárodného dňa detí 1. júna. Termín v poslednej júnovej dekáde je však ideálny, pretože vzhľadom na blížiaci sa záver školského roka, keď už školský režim povoľuje, ponúka väčší priestor na rôznorodé aktivity. V niektorých krajinách bolo organizovanie tohto každoročného podujatia zaradené aj do učebných osnov.

Beh Olympijského dňa je hlavnou, ale zďaleka nie jedinou aktivitou v rámci osláv tohto sviatku. Popri behu sa v jeho rámci organizujú i ďalšie športové aktivity, ale aj kultúrne programy, výstavy, umelecké súťaže, či semináre. A to všetko je umocnené rôznymi zábavnými aktivitami, lákajúcimi predovšetkým deti. V posledných rokoch sa Olympijský deň nesie v znamení hesla „Hýb sa, uč sa a objavuj!“. Toto motto vyjadruje v duchu olympizmu prepojenie športu s kultúrou a výchovou.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM