Michal Majer Rôzne

Pri Vlkanovej plánujú ďalšiu vodnú elektráreň

Ako vyplýva z návrhu, ktorý sa momentálne posudzuje z hľadiska jeho vplyvov na životné prostredie, v katastri obce Vlkanová pri Banskej Bystrici sa plánuje výstavba ďalšej malej vodnej elektrárne na rieke Hron. Horná časť tohto toku je v poslednom č

Malá vodná elektráreň vo Vlkanovej bude tzv. haťového typu a elektrickú energiu bude vyrábať pomocou Kaplánových turbín. Navrhovateľ, bratislavská spoločnosť SPI, plánuje do jej výstavby investovať približne 4,5 milióna eur. Počas výstavby by mala zamestnať približne 20–25 pracovníkov, po uvedení do prevádzky len jedného až dvoch. „Po uvedení do prevádzky vyrobí malá vodná elektráreň Vlkanová ročne 4 850 000 kWh, čím sa ušetrí asi 6 tisíc ton uhlia,“ uvádza investor vo svojom zámere. Ak pôjde celý proces prípravy projektu podľa plánu, s výstavbou malej vodnej elektrárne by sa malo začať v prvom štvrťroku 2012, pričom jej ukončenie je plánované na tretí štvrťrok 2013.

Okrem práve posudzovaného zámeru majú investori v pláne vybudovať minimálne ďalších sedem elektrární na rieke Hron. Okrem Vlkanovej je to aj v katastroch obcí Polomka, Pohorelská Maša, Hliník nad Hronom, Bzenica či pri Želiezovciach. V rámci mesta bude jedna hydroelektráreň postavená aj v Šalkovej za zhruba 3,3 milióna eur. Záujem o túto formu investícií je najmä preto, lebo vyrobenú elektrickú energiu bude od firiem odoberať štát. Spoločnosti sa tiež snažia využiť vysoký potenciál slovenských riek na budovanie malých vodných elektrární, ktorý je v súčasnosti naplnený len na približne desatinu.

Plány investorov sa však nepozdávajú vodákom a rybárom. Rieka Hron je totiž vysoko cenená pre jej prírodný charakter s rýchlo tečúcou vodou, ktorá vyhovuje najmä priaznivcom splavovania. Vybudovaním viacerých vodných elektrární by Hron túto výsadu mohol stratiť, čím by utrpel hlavne jeho turistický potenciál.

gr Foto: enigma.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM