Michal Majer Rôzne

Pri určovaní platu primátora bolo poriadne dusno

Jednou z najhorúcejších tém na dnešnom zasadnutí mestského zastupiteľstva bolo určenie platu primátora a jeho zástupcu. Po dlhej diskusii poslancov jednotlivých politických strán napokon členovia zastupiteľstva odsúhlasili primátorovi len základný pl

Návrhov na výšku platu primátora bolo viacero. Prednosta mestského úradu Miroslav Rybár navrhoval, aby bolo k základnému platu prirátaných ešte 20 percent z tejto sumy. „Vychádzali sme z platu bývalého primátora, ktorého mesačná odmena činila výšku základného platu a ešte 45 percent k tomu z tejto sumy. Takto sme chceli pristúpiť aj k šetreniu a zároveň je tento plat adekvátny platu primátora krajského mesta,“ vysvetlil Rybár. Tento návrh sa však nepozdával opozičným poslancom, ktorí primátorovi navrhovali len základný plat a tento návrh aj väčšina poslancov schválila. „Pristúpili sme k tejto alternatíve z toho dôvodu, že primátor je vo funkcii len mesiac a zatiaľ nemohol preukázať svoje schopnosti. Po čase však pristúpime k navýšeniu platu ako to bolo u bývalého primátora Banskej Bystrice,“ vysvetlil poslanec MsZ Ladislav Topoľský (SMER-SD).

Horšie platové podmienky čakali novozvolenú viceprimátorku Katarínu Čižmárovú, ktorej členovia opozície navrhli plat vo výške 20 percent z platu primátora, čo je niečo cez 520 eur. Odôvodnili to jej prácou pedagogičky na vysokej škole, ktorú ďalej vykonávala na plný úväzok popri zamestnaniu na úrade. „Takýto návrh vnímam ako hanebný voči postaveniu viceprimátorky v krajskom meste. Vieme, aký plat mali bývalí zástupcovia primátora, a preto takéto niečo vnímam ako hrubú urážku nielen voči postaveniu zástupcu krajského mesta, ale aj voči pani Čižmárovej ako osobe, ktorá jednoducho nie je z rovnakej politickej strany,“ vyjadrila sa k celej záležitosti členka Banskobystrickej alternatívy Ľudmila Priehodová. Jej slová doplnil aj prednosta mestského úradu. „Vnímam to ako pomstu opozície za to, že sa do vedenia nedostal ľavicový primátor. Väčšinovým počtom hlasov si tak môžu schváliť čo chcú,“ komentoval vzniknutú situáciu Rybár.

Opozícia však za zavretými dverami nakoniec plat viceprimátorky prehodnotila a po krátkej prestávke svoj návrh stiahla. Na prerokovanie potom predložila nový návrh na výšku platu so 60-percentným podielom zo základného platu, ktorý väčšina napokon odsúhlasila. „K tomuto kroku sme pristúpili, keď sme sa dozvedeli, že viceprimátorka nebude vykonávať svoju funkciu na mestskom úrade na polovičný úväzok, ale bude chodiť riadne do úradu a do školy zavíta len na jednu-dve hodiny poobede. O tejto informácii sme doteraz nevedeli, čo samozrejme mení situáciu,“ vysvetlil počínanie svojej strany Ladislav Topoľský, predseda SMER-SD. „Keď som nastúpil do úradu, neurobil som to kvôli peniazom a základný plat tak vnímam ako dostatočný. Pani Čižmárovej som navrhol 70-percentnú odmenu z výšky základného platu, ale konečných 60 percent takisto odráža dôležitosť a vážnosť takejto funkcie,“ uzavrel celú debatu ohľadom výšky platu najvyšších funkcionárov mesta jeho primátor Peter Gogola.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM