Správy

Prezidentka udelila štátne VYZNAMENANIA: Pocta IN MEMORIAM sa ušla aj bystrickej osobnosti

Hlava štátu ocenila v nedeľu 33 osobností. Vyznamenanie za mimoriadne zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu putovalo aj pod Urpín.

Ilustračný obrázok k článku Prezidentka udelila štátne VYZNAMENANIA: Pocta IN MEMORIAM sa ušla aj bystrickej osobnosti
4
Galéria
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Prezidentka SR Zuzana Čaputová ocenila v nedeľu 33 osobností spoločenského, kultúrneho, ako aj športového života, z toho sedem in memoriam. Štátne vyznamenania udelila prezidentka 14 ženám a 19 mužom v budove Slovenskej filharmónie v Bratislave.

Rad Ľudovíta Štúra III. triedy, občiansky, in memoriam za mimoriadne zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu dostala aj banskobystrická rodáčka a novinárka Otta Plávková.

Profil Otty Plávkovej

Otta Plávková sa narodila 24. apríla 1926 v Banskej Bystrici. Absolvovala obchodnú akadémiu. V Československom rozhlase v Banskej Bystrici pracovala od roku 1947. Začínala ako sekretárka, neskôr sa stala redaktorkou.

Do roku 1960 pôsobila ako redaktorka v literárnej redakcii Československého rozhlasu v Banskej Bystrici. V rokoch 1960 až 1963 bola krajovou redaktorkou denníka Smena. Po roku 1963 sa vrátila do rozhlasu ako krajská spravodajkyňa Hlavnej redakcie spravodajstva v Banskej Bystrici. Vo svojej rozhlasovej tvorbe pranierovala nedostatky vtedajšej spoločnosti, kritizovala vysokých predstaviteľov komunistickej strany i štátu.

Angažovala sa v obrodnom procese v roku 1968. Proti jej príspevkom ostro vystúpil v Národnom zhromaždení generál Samuel Kodaj. Po vpáde sovietskych a ďalších spojeneckých vojsk 21. augusta 1968 sa zúčastnila na protiokupačnom vysielaní Československého rozhlasu v Banskej Bystrici, za čo bola neskôr tvrdo prenasledovaná.

V roku 1969 ju z rozhlasu prepustili. Nesmela pracovať na svojom dovtedajšom pôsobisku v rozhlase, dokonca ani žiť v Banskej Bystrici, ani v Stredoslovenskom kraji. Pracovala ako úradníčka, predavačka, vrátnička v Priemstave v Bratislave a bola pod dohľadom ŠtB. Prispievala pod svojím menom do Rádia Slobodná Európa a Hlasu Ameriky. Napísala napríklad nekrológ za kolegyňou Perlou Karvašovou (1978). Po roku 1989 bola rehabilitovaná.

Otta Plávková zomrela 1. novembra 2002 v Bratislave.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

OBRAZOM: Prezidentka SR Zuzana Čaputová udelila štátne vyznamenania osobnostiam
4
Galéria
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM