Marcel Páleš Samospráva

Dve školy v Banskej Bystrici stále s otáznikmi: V riešení chýba podpora!

Magistrát najprv prišiel s návrhom zrušiť dve školy mesta, a to pre stúpajúce dlhy v oblasti školstva. Ďalej sa však rokovalo s predstaviteľmi evanjelickej cirkvi. Ako to vo veci dvoch škôl vyzerá dnes?

Ilustračný obrázok k článku Dve školy v Banskej Bystrici stále s otáznikmi: V riešení chýba podpora!
Zdroj: TASR

Ako sme vás informovali už počas marca, mesto v rámci šetrenia navrhlo zrušiť dve školy – ZŠ na Bakoššovej ulici a v Šalkovej. Napokon sa zdalo, že situáciu vyrieši dohoda s predstaviteľmi evanjelickej cirkvi. Ale…

Riešenia sa nestretli s podporou

„Primátor mesta Banská Bystrica rokoval s predstaviteľmi Západného dištriktu evanjelickej cirkvi augsburského vyznania o podmienkach prevzatia dvoch základných škôl na Hronskej a na Bakossovej ulici v Banskej Bystrici do zriaďovateľskej pôsobnosti tejto cirkvi. Pre navrhnuté riešenia primátor nenašiel politickú podporu,“ povedala pre Bystricu 24 hovorkyňa mesta Martina Kanisová.

Návrh bol predložený v diskusii na rokovaní Mestskej Rady, ktorá ho však nepodporila. „Odporučila vedeniu mesta predložiť Návrh racionalizácie základných škôl na blížiace sa zasadnutie Mestského zastupiteľstva s tým, že predkladaný materiál navrhuje opatrenia vo vzťahu k vnútornej racionalizácii škôl, čo znamená vnútorné úsporné opatrenia zo strany riaditeľov základných škôl a zriaďovateľa,“ reagovala Kanisová.

Rozhodne najbližšie zastupiteľstvo?

Zmena na cirkevné školy sa teda nestretá s podporou. Nad stratovými školami tak naďalej aj v týchto dňoch visí otáznik. Zrušia sa? Alebo sa ich zatvorenie preloží o rok či dva?

Zajtra (14. 5.) bude zasadať Mestské zastupiteľstvo a Racionalizácia siete základných škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Banská Bystrica (II. etapa) je deviatym bodom programu. Budeme vás informovať.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM