Správy

Prestížne ocenenie mesta pod Urpínom: Ujde sa aj pracovníkom rozhlasu z roku 1968

Mesto Banská Bystrica opäť udelí najvyššie ocenenia. Pozrite, komu sa ujdú tento rok!

Ilustračný obrázok k článku Prestížne ocenenie mesta pod Urpínom: Ujde sa aj pracovníkom rozhlasu z roku 1968
4
Galéria
Zdroj: TASR

Niekdajší pracovníci Československého rozhlasu, štúdio Banská Bystrica, ktorí do poslednej chvíle odvážne vysielali počas vpádu vojsk Varšavskej zmluvy v roku 1968 či Pavol Bielik, ktorý bol poslancom banskobystrického mestského zastupiteľstva (MsZ) nepretržite 30 rokov, získajú prestížne ocenenie mesta pod Urpínom za vlaňajší rok. Mestský parlament to v utorok odobril na svojom zasadnutí.

Pocta pre poslanca aj duchovných

Čestné občianstvo mesta dostane rímskokatolícky kňaz, publicista a prekladateľ František Paňák, in memoriam, za celoživotné postoje a službu pravde, slobode a humanite. Ani pod ťarchou ťažkého komunistického väzenia sa nezlomil a zastával svoje odvážne postoje, píše sa v dôvodovej správe.

Cenu mesta Banská Bystrica za rok 2018 získa Pavol Bielik, dlhoročný mestský poslanec a prvý v histórii MsZ, ktorý bol zvolený ako nezávislý kandidát. Hoci svoje pôsobenie na poste komunálneho poslanca ukončil vlani, angažovanosť pre veci verejné, zanietenosť či vytrvalosť mu zostali.

Vojenský evanjelický duchovný Daniel Kováč, ktorý stál pri „kolíske“ rodiaceho sa protifašistického odboja v rokoch 1938–1945 a podieľal sa na záchrane židovských spoluobčanov, krstil ich a vystavoval falošné doklady, získa rovnakú cenu, in memoriam.

Ocenenie pracovníkov rozhlasu

Prestížne ocenenie prevezme i kolektív bývalých zamestnancov banskobystrického štúdia Československého rozhlasu, ktorí sa počas okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy v auguste 1968 aktívne zapojili do vysielania federálnej Rozhlasovej štafety ako vodiči, technici, redaktori, moderátori a hlásatelia. Zapísali sa tak zlatými písmenami do histórie žurnalistiky.

„Aj ich zásluhou občania Československa morálne zvíťazili nad okupačnou armádou,“ konštatuje sa v návrhu ocenení.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj to, ako prebiehalo vysielanie v improvizovanom rozhlasovom štúdiu v auguste 1968!

V OBRAZOCH: Vysielanie improvizovanom rozhlasovom štúdiu v auguste 1968
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM