Monika Obrtalová Kultúra

Premiéra Batolária už v nedeľu

V nedeľu 16. októbra sa v Bábkovom divadle na Rázcestí v Banskej Bystrici predstaví verejnosti prvá inscenácia divadelného projektu pre batoľatá a ich rodičov BATOLÁRIUM. Rôznymi formami Batolárií, inscenácií pre najmenšie deti a to už od 0 rokov, sa

Hry pre najnajmenších sú už úplne bežné v Taliansku, Francúzsku, Nemecku, Rakúsku, Maďarsku, Poľsku či v severských krajinách. Bábkové divadlo na Rázcestí sa inšpirovalo týmito pokrokovými európskymi tendenciami a ako prvé divadlo na Slovensku uvádza divadelný projekt pre batoľatá a ich rodičov. Forma inscenácie je úplne prispôsobená prirodzeným potrebám batoliat, plne rešpektuje neposednosť detí, zapája ich do diania a interaktívne s nimi pracuje. Objavovanie potrieb najmladších divákov/čok, ako základné tvorivé východisko sa odráža tak v scénografii, ako aj vo výbere divadelných prostriedkov.

Režisérka prvého Batolária Monika Kováčová spolu so scénografkou Františkou Fehérovou navrhli scénu tak, že sa deti môžu jednotlivých rekvizít dotýkať, či hrať sa s nimi. Citlivým výberom divadelných prostriedkov sa do inscenácie dostali živá hudba, zvuky, hlasy, pohyby, symboly a dotyky. Cieľom Batolária je uviesť dieťa s pomocou rodičov a vychovaváteľov/liek do sveta divadla. Ponúkne mu divadelnú realitu, ktorá pracuje so známym, bezpečným a zrozumiteľným.

Predstavenie Batolárium má 25 minút, hrá sa v Bábkovom divadle na Rázcestí v Banskej Bystrici v priestore divadelného Teátria. Premiéra Batolária sa uskutoční v nedeľu 16. októbra o 10:00 hodine. Druhá premiéra sa uskutoční v nedeľu 23. októbra o 10:00 hodine. Verejná generálka sa koná 14. októbra o 10:00 hodine. Predstavenia sa budú pravidelne hrávať každú nedeľu a každý pondelok o 10:00 hodine v divadelnom Teátriu banskobystrického Bábkového divadla na Rázcestí.

Zdroj: BDNR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM