Jakub Forgács Správy

Prekvapivé výsledky v obciach pri Bystrici: Kde jedna časť dediny volila inak ako druhá?

Kým niektoré dediny mali iba jeden volebný okrsok, v ďalších ich bolo niekoľko. V niektorých sa, na počudovanie, výsledky značne líšili.

Ilustračný obrázok k článku Prekvapivé výsledky v obciach pri Bystrici: Kde jedna časť dediny volila inak ako druhá?
42
Galéria
Zdroj: TASR

Parlamentné voľby sú za nami. Ako dopadli, vieme. Ich víťazom je Matovičovo hnutie OĽaNO, ktoré získalo 25,02 percenta hlasov, na druhom mieste skončil Smer-SD (18,29 %) a nasleduje Sme rodina (8,24 %). Miesta v parlamente si zabezpečili aj ĽSNS (7,97 %), SaS (6,22 %) a strana Za ľudí (5,77 %). Informácie zverejnil Štatistický úrad Slovenskej republiky.

Po ohlásení oficiálnych výsledkov volieb sme vás informovali aj o tom, ako hlasovali ľudia v Banskej Bystrici či okolitých obciach. Práve na výsledky v dedinách nášho okresu sme sa teraz pozreli podrobnejšie, aby sme vám priniesli ďalšiu zaujímavosť. Kým vo väčšine dedín bol iba jeden volebný okrsok, našli sa aj väčšie obce, kde obyvatelia volili vo viacerých. A v niektorých sa zrodili vskutku nevšedné výsledky, keď v jednej časti dediny uspela úplne iná strana, ako v tej druhej.

V obci Čerín napríklad s veľkým náskokom vyhral Smer-SD (32,04 %) pred OĽaNOm (17,60 %) a ĽSNS (13,02 %). Kým v prvom volebnom okrsku v obci vyzerali výsledky podobne, len tretie skončilo hnutie Sme rodina a ĽSNS bolo až štvrté, v tom druhom sa ĽSNS dostala na druhé miesto, Sme rodina hneď za ňu a OĽaNO bolo odsunuté až na štvrté miesto.

Viac volebných okrskov bolo aj v obci Poniky, kde prvý skončil Smer-SD (24,37 %), nasledovalo OĽaNO (19,88 %) a tretie skončilo hnutie Sme rodina (13,37 %). Čo je zaujímavé, v prvých dvoch volebných okrskoch vyzeralo poradie podobne, akurát v tom treťom OĽaNO odstrčilo Smer-SD až na druhú priečku.

OĽaNO (25,19 %), Smer-SD (21,52 %) a Sme rodina (11,60 %) boli TOP 3 aj vo Vlkanovej. Akurát v prvom volebnom okrsku sa tešil z prvenstva Smer-SD a v tom druhom dominovalo OĽaNO.

V priloženej galérii si môžete pozrieť aj výsledky parlamentných volieb v obciach Bystrického okresu!

Foto: ilustračné

Ste spokojní s výsledkami parlamentných volieb?

nie
Ucelený PREHĽAD: Výsledky parlamentných volieb v obciach Bystrického okresu
42
Galéria
Zdroj: Štatistický úrad SR
Zdroj: Štatistický úrad SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM