Monika Obrtalová Kultúra

Prekvapené sprievodkyne: Nátresk, aký sa len tak nevidí

Prehliadka priestorov historickej budovy Radnice, možnosť vidieť Banskú Bystricu z vtáčej perspektívy – z Hodinovej veže, spoznať históriu mesta v expozícii Stredoslovenského múzea v Matejom dome a vidieť najkrajšie pamiatky historického centra z Vlá

„Som prekvapená počtom a záujmom ľudí,“ uviedla koordinátorka Matejovho domu a lektorka Jarmila Ďurišová. Okolo 15.00 h ich odhadovala okolo 500. Podľa nej ich pritiahla samotná akcia organizovaná v meste. „Pri takýchto podujatiach je enormný záujem, podľa mňa je to porovnateľné s Nocou múzeí, kedy takisto točíme jednu skupinu za druhou,“ konštatovala. Ďurišová, ktorá sprevádzala návštevníkov v renesančnom kostýme, priblížila, že ich napríklad zaujímalo, kto boli kordovaníci alebo irchári (cechy, ktoré sa zaoberali najjemnejším spracovaním kože).

[blockquote]Ďu­rišová doplnila, že Matejov dom je síce spájaný s menom kráľa Mateja Korvína, ale určite neslúžil pre jeho reprezentačné účely. Skôr bol zázemím baníckej bašty. Dagmar Šusteková sprevádzala ľudí po historickej budove Radnice taktiež v kostýme: „Predstavujem bohatú mešťanostku,“ priblížila. [/blockquote] Do obeda mali návštevníkov z radov banskobystrických školákov. Priznala, že návštevnosť ju veľmi prekvapila. „Lebo záujem bol obrovský, detičiek aj starších detí bolo veľmi veľa. Ale mali sme to veľmi dobre zorganizované, takže sme pekne robili vždy dve prehliadku Radnice,“ konštatovala Šusteková. Okolo 13.00 h prichádzali už aj návštevníci iných vekových kategórií.

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM