Jakub Forgács Rôzne

Prekážková dráha, či výstup na 22. poschodie... V Bystrici si zmerali sily hasiči zo štyroch krajín

Nebojovali proti ohňu, svoje nasadenie predviedli v zápolení medzi sebou. Pod Urpínom sa na štart postavilo 43 hasičov zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska...

Ilustračný obrázok k článku Prekážková dráha, či výstup na 22. poschodie... V Bystrici si zmerali sily hasiči zo štyroch krajín
Zdroj: Dnes24.sk

Najtvrdší hasiči v sobotu súťažili na medzinárodnej súťaži dobrovoľných a profesionálnych hasičov TFA Slovakia 2014 – Najtvrdšie hasičské prežitie (Toughest firefighter`s a­live). „Na štart sa postavilo spolu 43 hasičov zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska,“ informoval hovorca Krajského riaditeľstva (KR) Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici Erik Piater.

V Banskej Bystrici sa súťažilo v piatich vekových kategóriách. Najlepšie sa v celkovom poradí umiestnil poľský reprezentant Marcin Zdzieblo. Druhé miesto obsadil Bereza Rafal tiež z Poľska a na treťom mieste bol príslušník HaZZ z Popradu Pavol Faix. Súťaž TFA Slovakia 2014 zorganizovalo Krajské riaditeľstvo HaZZ v Banskej Bystrici s partnermi už po siedmy raz. Súťažiaci štartovali v dvoch paralelných dráhach a v štyroch disciplínach museli prekonať nástrahy jednotlivých prekážok.

V prvej disciplíne pracovali s hadicami. „Táto disciplína pozostávala z rozvinutia ôsmich kusov hadíc typu B na dĺžku 80 metrov, a potom v stočení dvoch B hadíc do kotúča. Druhá disciplína bola prekážková dráha. Tam súťažiaci zápasili so 6-kilogramovým kladivom, ktorým 100-krát udierali oboma rukami do takzvaného Hamerboxu, ďalej prenášali 80-kilogramovú figurínu na vzdialenosť 60 metrov a prekonávali aj za pomoci lana tri metre vysokú bariéru. Tretia disciplína bola 10-metrová drevená veža. Súťažiaci opierali hasičské rebríky do vyznačeného priestoru, vystúpili a zostúpil po schodoch na 10 metrov vysokú vežu so záťažou, ďalej vytiahli dve zmotané hadice a nakoniec naskrutkovali hubicu na prúdnicu,“ informoval Piater.

Na dno síl si hasiči siahli pri stúpaní po schodoch výškovej budovy bystrického nákupného centra. Museli prekonať 400 schodov a dostať sa na 22. poschodie.

Foto: KR HaZZ

Najtvrdší hasiči súťažili na medzinárodnej súťaži dobrovoľných a profesionálnych
10
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM