Jakub Forgács Kultúra

Prehľad TIPOV pre Bystričanov: Kam s deťmi počas jarných PRÁZDNIN?

Jarné prázdniny sú tu a mnohí rodičia premýšľajú, ako zabavia svoje ratolesti. Nechcete, aby vyvádzali doma? Vyberte si z pestrej ponuky aktivít či podujatí v meste a okolí.

Ilustračný obrázok k článku Prehľad TIPOV pre Bystričanov: Kam s deťmi počas jarných PRÁZDNIN?
Zdroj: pixabay.com

Aj bystrické deti sa dočkali prvých prázdnin v tomto roku. Tie jarné potrvajú v Banskobystrickom kraji od 27. februára do 3. marca 2023. Vybrali sme pre vás niekoľko tipov na aktivity či podujatia, ktoré počas prázdnin môžete so svojimi ratolesťami prežiť v meste či blízkom okolí.

TIPY na aktivity

Verejné korčuľovanie

27. februára – 4. marca, Hala „B“

Chýba vám v meste sneh a chcete vašim deťom dopriať zimné radovánky? Ľadová plocha na štadióne bude k dispozícii každý deň okrem nedele, kedy sa na domácej pôde uskutoční zápas Baranov s Košicami.

Bounce park

Navštíviť môžete aj najväčší športovo zábavný park na Slovensku, ktorý sídli na Sládkovičovej ulici. Nechýba v ňom viac ako 50 atrakcií pre všetky vekové kategórie, hracie zóny, multifunkčné ihrisko, miestnosti na organizovanie osláv, ale ani reštaurácia s kaviarňou.

Po výbere atrakcie (Jump park, Climb, Kids park,…) si vyberiete, či chcete ísť na hodinu, dve alebo tri. Zakúpiť si môžete aj výhodnejšiu permanentku a v ponuke je aj skupinová zľava. Vstupy sú vždy o celej hodine a odporúča sa prísť aspoň 30 minút vopred.

Ľadopád na Skalke

Na Skalke pri Kremnici vytvorili pre ľadolezcov aj tento rok ľadopád. Ľadová lezecká stena je vysoká približne 30 metrov a samospráva ju v spolupráci s horskými záchranármi pripravovala dva týždne. Napriek vyšším teplotám by ľadová stena mala podľa horských záchranárov vydržať minimálne mesiac.

Ľadopád sa nachádza priamo pod presklenou vyhliadkou v areáli Via ferratový svet, ide o lokalitu v nadmorskej výške približne 1 200 metrov so severozápadnou expozíciou. Ľadová stena je určená pre lezcov, pričom lezenie je len na vlastné riziko.

Lesná sauna Pixxla

Milovníkov tepla aj otužovania by v mrazoch mali rozhodne vyskúšať Lasnú saunu, ktorá má mnoho výhod a odlišností oproti tej bežnej verejnej. V prvom rade máte v pixxla saune absolútne súkromie a prenajímate si ju sami pre seba resp. pre svojich priateľov. Súčasťou sauny je zastrešená pergola, na ktorej môžete medzi saunovaním odpočívať na ležadle, pustiť si hudbu, relaxovať, popíjať čaj či prosecco. A ak naberiete odvahu, môžete sa schladiť aj vo vode z priľahlého jazera.

Lesné sauny Pixxla aktuálne nájdete na viacerých lokalitách pri Bratislava, Seneckých jazerách, Prešove, Poprade či Komárne a jedna je aj pod Šachtičkami pri Banskej Bystrici. Viac sa dočítate TU.

Očarujúce výhľady

V neposlednom rade by ste sa so svojimi ratolesťami mohli vybrať aspoň na jeden z okolitých kopcov a pokochať sa krásami mesta aj z výšky. Okrem Urpína, na ktorom je známa vyhliadka, môžete zavítať aj na Suchý vrch, Panský diel, Starú kopu, Búčičie, Malachovské skalky a pokiaľ sa vám náhodou nechce chodiť ďaleko od mesta, stačí sa vybrať aj na Graniar či pod vysielač Laskomer.

TIPY na podujatia

O chlapcovi, ktorý vymenil svoju čiapku za čokoládu

27. februára o 15.00 hod., Bábkové divadlo na rázcestí

Protiklamárksa rozprávka o zamrznutých ušiach, škriatkovi a palacinkách. Vymeniť čiapku za čokoládu, to nebol práve nejlepší nápad, ale ako z tejto šlamastiky von? Predstavenie podľa predlohy švajčiarskeho pedagóga, spisovateľa a divadelníka Jakoba Streita.

Putovné uško

1. marca o 15.00 hod., Bábkové divadlo na rázcestí

Bábkový ateliér o bábkach a ich vodení, o rozprávkach a o hre. Pre nepočujúce a počujúce deti od 5 rokov. S hovoreným slovom a súčasne v posunkovom jazyku. Každý hravý tvor a každá hravá duša sú vítaní a vítané!

Do rozprávky s Jankom Hraškom

1. marca o 16.30 hod., Verejná knižnica Mikuláša Kováča – Pobočka detskej literatúry

Pán Cíger pricestuje zo svojho antikvariátu Mädokýš v Martine, ktorý s láskou spravuje, aby odhalil jeden rozprávkový poklad. Bude o Jankovi Hraškovi, na život ktorého je on sám ten najväčší odborník. Príďte si vypočuť pútavé rozprávanie o drobunkom človiečikovi, ktorý sa zo struku vylúskol, aby svetu a rodičom pomáhal.

Dobrú chuť, Vlk!

2. marca o 15.00 hod., Bábkové divadlo na rázcestí

Niekedy sa v rozprávkach stávajú celkom nezvyčajné veci. Čo sa však musí prihodiť, aby sa z vlka stal vegetarián a zajačik zavýjal na mesiac? Rozprávka, ktorá odhalí, ako to dopadne, keď sa výchovy malého zajačika ujme starý uhundraný vlk.

Dve rozprávky na brušku: O Jurkovi s kozou a O Dobromilovi a Lenimírovi

3. marca o 15.00 hod., Bábkové divadlo na rázcestí

Predloha K. J. Erbena Jurko s kozou a staročeská ľudová rozprávka O Dobromilovi a Lenimírovi inšpirovali režisérku B. Schenkovú k vytvoreniu Rozprávok na brušku. Dôležité je samotné rozprávanie a príbeh rozprávok. V tomto predstavení sa mieša komické s poučným, nešťastie a bieda so šťastným koncom.

GRAND PRIX Banská Bystrica 2023

4. marca o 18.00 hod., Športová hala Dukla

10. ročník Grand Prix Banská Bystrica v jude, na ktorom sa predstavia mladí zápasníci.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM