Eliška Šándorová Rôzne

PREHĽAD PROGRAMU: Kráľovské dni Horehronia opäť ponúknu pestrú zábavu

Prípravy na najväčšie mestské slávnosti vrcholia. Brezno ovládne hudba, spev, tanec, vône rôznych špecialít. Pozrite si podrobný prehľad, čo vás čaká už koncom mája.

Ilustračný obrázok k článku PREHĽAD PROGRAMU: Kráľovské dni Horehronia opäť ponúknu pestrú zábavu
24
Galéria
Zdroj: Stanislav Spáč

Dni mesta otvorí Kaviareň pod mestskou vežou. Od 30. mája do 1. júna sa konajú Kráľovské dni Horehronia. Aj tentokrát organizátori sa do Dní mesta Brezno (DMB) snažili zahrnúť kultúrny aj športový program pre všetky vekové kategórie tak, aby si každý prišiel na svoje.

„Z roka na rok je ťažšie ho poskladať, keďže mesto už zažilo pomaly všetky veľké, známe mená. Aj napriek tomu je našou snahou návštevníkom priniesť nezabudnuteľný zážitok,“ povedal vedúci odboru kultúry a športu, predseda organizačného výboru DMB Miroslav Baran.

Prvý deň štvrtok je už tradične určený hlavne staršej generácii. Do obľúbenej Kaviarne pod mestskou vežou na nestarnúce melódie do tanca aj na počúvanie pozýva Otto Weiter & Andrea Fisher a hostia, medzi nimi Duo Mirka a Ondrej, Galaktik, Lapaji, Elvis Presley, Jadranka, Gizka Oňová, vystúpia aj seniori z denného centra Prameň. Nebude chýbať tanečný parket.

Piatok venovaný študentom

Piatkové dopoludnie bude námestie patriť žiakom a študentom. „Základné školy ponúknu program na hlavnom pódiu, a to spevy, tance, hru na heligónke aj folklórne pásmo. Mládežnícky parlament pripraví rôzne zaujímavé súťaže, do ktorých sa budú môcť všetci zapojiť – stuffhunt, metlobal, prekážková dráha, preťahovanie lanom. Taktiež sa môžeme tešiť na tradičné maľovanie na tvár,“ informoval Miroslav Baran.

Poobedňajší blok otvoria domáce kultúrne telesá, detský folklórny súbor Šťastné detstvo, Detský dychový orchester základná umelecká škola a po nich o 18.00 vystúpi M&J Soul – Michaela Kršková, o 19.30 Lukáš Adamec, o 21.00 Kali & Peter Pann, od 22.30 DJ Aqua, ktorý sa postará o zábavu a diskotéku pod holým nebom do jednej po polnoci.

Charitatívny guľáš

Neodmysliteľnou súčasťou sobotňajšieho programu sa už stalo varenie guľášov v mestskom parku. Aj tento rok sa zapoja do varenia, ale aj postarajú o zábavu kultúrne telesá a občianske združenia mesta: dobrovoľní hasiči, FS Mostár, Dychový orchester, Spevácky zbor mesta Brezna, Berezun, Klub vojenskej histórie Anthropoid, Lesy mesta Brezno a Divadelný súbor Jána Chalupku.

„Tradičný je aj primátorský charitatívny guľáš, zbierka z ktorého bude venovaná Magdaléne Čunderlíkovej, ktorá od 30. roku života trpí závažným ochorením mozgu, ktoré sa prejavuje najmä v oblasti mobility a reči. Žije sama a v poslednom období sa jej ochorenie zhoršilo, čo spôsobuje najmä problémy pri chôdzi a udržaní stability. Pani Čunderlíková využije finančné prostriedky na liečbu v niektorom z rehabilitačných centier na Slovensku, čo je finančne náročné, ale pomohlo by to k stabilizácii jej zdravotného stavu.“

Hviezdy hudobnej scény

Organizátori nezabudli ani na najmenších. Na MDD o 16.30 prídu Tárajko a Popletajka, s ktorými deti zažijú kopec zábavy, a budú môcť s nimi cestovať Z rozprávky do rozprávky. Súčasťou ich vystúpenia budú maskoti, tanečníci a mega Panda. Nebudú chýbať kolotoče či rôzne atrakcie pre deti.

Drvivá väčšina Brezňanov sa zrejme najviac teší na večerné programy, o ktoré sa v sobotu postarajú interpreti patriaci medzi najväčšie hviezdy súčasnej domácej hudobnej scény.

Večerné námestie dostane do varu posledná víťazka česko-slovenskej hudobnej súťaže Superstar Tereza Mašková, druhý chod ponúkne Pavol Hammel a pred záverečným ohňostrojom to poriadne odpáli Desmod. Zábavou do skorého rána poteší skupina Retro.

Sprievodné podujatia

Každoročne Dni mesta osvieži množstvo sprievodných podujatí. Sviatok horehronskej metropoly s obyvateľmi a predstaviteľmi štátnej správy a samosprávy prídu osláviť aj delegácie z partnerských miest. V porovnaní s predchádzajúcimi slávnosťami sa pietny akt pri soche gen. M. R. Štefánika uskutoční v piatok podvečer o 17.30, kde za účasti folkloristov zo Šťastného detstva primátor Tomáš Abel spolu s delegáciami položia k pomníku veniec.

Ilustračné foto, archív

Fotografie z minulého roka osláv nájdete hore v galérii. Akcie s presným časom nájdete v galérii TU:

Dni mesta Brezno - program
2
Galéria
Zdroj: Mesto Brezno
Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM