Jakub Forgács Samospráva

Predvolebný duel Maňka vs. Kaník: Napätá diskusia a sála praskajúca vo švíkoch!

Veľký predvolebný duel dvoch kandidátov na atraktívny post banskobystrického župana! Presne to vo štvrtok mohli ľudia vidieť pod Urpínom. Duel Maňka vs. Kaník zapôsobil ako magnet na divákov. Sála, v ktorej sa odohrával, praskala vo švíkoch.

Ilustračný obrázok k článku Predvolebný duel Maňka vs. Kaník: Napätá diskusia a sála praskajúca vo švíkoch!
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Tesne po 15:00 sa sála zaplnila do posledného miesta. Ľudia dokonca stáli po bokoch, aby si mohli vypočuť vzájomný slovný súboj, v ktorom sa proti sebe postavili súčasný župan Vladimír Maňka (Smer-SD) a poslanec Národnej rady SR Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS). Duel odštartoval úvodnými 10-minútovými príhovormi. Minca rozhodla, že prvý vystúpi Maňka, ktorý začal hneď zostra.

Podľa Maňku nejde o férový boj

„Pán Kaník chcel férový boj. Z jeho konania vidím, že to boli iba prázdne slová,“ povedal súčasný župan. Podľa neho Kaník sľubuje veci, za ktoré kraj ani nezodpovedá a zavádza tak verejnosť. Vyzdvihol, že Banskobystrický kraj je najmenej zadĺžený a poukázal aj na jeho finančné zdravie, ktoré sa zlepšilo zo známky nedostatočný na dostatočný.

„V tomto volebnom období sme splácali viac záväzkov, ako sme si požičali. Dokonca sme splácali sedem rokov staré dlhy nemocníc,“ pokračoval Maňka, ktorý ďalej poprel Kaníkove výroky o tom, že sa kraju nepodarilo znížiť nezamestnanosť. Podľa jeho slov sa nám ako jedinému kraju podarilo zlepšiť situáciu na trhu práce a podotkol, že samospráva v podstate ani nemá priamy vplyv na vývoj nezamestnanosti.

Maňka komentoval aj Kaníkove vyjadrenie na adresu cyklotrasy Banská Bystrica – Sliač – Zvolen, ktorá je podľa neho predražená. „Rozpočet bol 1,2 milióna eur a po verejnej súťaži sa nám ho podarilo skresať na polovicu. Projekt ste ani nevideli, tak je ťažké hovoriť o cene,“ povedal Maňka. K otázke údajne predražených 9 dokumentov pre Banskobystrický kraj za 900 000 eur dodal, že 95 % peňazí ide z Európskej únie a že pomôžu zapojiť expertov v rôznych oblastiach.

Podľa Kaníka treba hlavne chcieť

Svojich desať minút dostal aj Kaník, ktorý na úvod priblížil svoju motiváciu na kandidatúru za župana. „12 rokov od vzniku Banskobystrického kraja to ide dolu vodou. Komu sa dnes žije lepšie ako pred 4 rokmi?“ uviedol. Podľa neho je úlohou župy, aby bojovala s nezamestnanosťou, len to musí chcieť robiť. „Banskobystrický kraj má najrýchlejší nárast nezamestnanosti v 2. kvartáli roku 2013, a to až o 2,2 %,“ pokračoval Kaník. Dodal, že župa môže cez infraštruktúru a investorov zlepšovať situáciu na trhu práce.

Vyjadril sa aj k zničeným cestám, ktoré sa podľa neho opravujú prioritne v okrese, odkiaľ pochádza súčasný župan. Tiež reagoval na prepierané strategické a analytické dokumenty za 900 000 eur, ktoré objednal Maňka. Kaník sa vyjadril, že majú iba nezáväzný charakter a záväzný územný plán dostal iba 10 000 eur, čo potom odzrkadľuje aj jeho kvalitu. Zatvárajú sa tiež školy. „Až 90 % majetku, ktorý sa predáva, je zo škôl,“ spomenul.

Podľa Kaníka je situácia so zadĺženosťou presne opačná, ako načrtol Maňka. „Župa je na tom najhoršie z hľadiska plnenia krátkodobých záväzkov,“ podotkol a dodal, že nevyužíva ani potenciál cestovného ruchu. „Župa zrušila Odbor cestovného ruchu, pričom v iných župách jeho kompetencie posilňujú,“ dodal Kaník.

Ostré otázky protikandidátov

Po príhovoroch oboch diskutujúcich, ktoré boli odmenené „polovičným“ potleskom, vždy iba sympatizantov daného kandidáta, dostali priestor na otázky samotní diskutujúci. Každý sa mohol svojho súpera spýtať 5 otázok. Hneď v prvej Maňka napadol Kaníkove sľuby a spýtal sa ho či vôbec vie, za čo župa zodpovedá. „Máte všetky nástroje, pretože v programe si môžete uviesť za ciele, čo chcete,“ odpovedal Kaník a obratom dodal, že župan určite potrebuje aj podporu parlamentu.

Kaník svojmu súperovi takisto nič nedaroval a súčasného župana sa spýtal, ako sa pokúsil zmierniť nezamestnanosť. Maňka mu odpovedal cez ďakovný list riaditeľa zvolenskej firmy Continental, ktorá zamestnáva 1 000 ľudí. V ďalších otázkach sa Maňka pýtal, ako Kaník plánuje revitalizovať toky riek a podporiť ZŠ a SŠ, ale zabŕdol aj do rómskej otázky.

Protest proti Kaníkovým vyjadreniam

Jeho protikandidát kontroval ďalšou otázkou o ekonomickom zdraví VÚC. „Máme najhoršie finančné zdravie. Ako to chcete riešiť? Prečo aj po štyroch rokoch pôsobenia hľadáte riešenia?“ vyčítal Kaník, ktorý obvinil súčasného župana, že si do úradov údajne dosadzuje „svojich ľudí“, dokonca vraj švagrinú. To si už vyžiadalo búrlivú reakciu Maňkových prívržencov a jeho protiotázku, nech dotyčnú pomenuje, na čo Kaník odpovedať nevedel. Kaník ďalej skritizoval fakt, že Maňka je silne sociálne cítiaci človek, ktorý podporuje charitu a síce si neplatí reklamu na bilbordoch, ale prezentuje sa v médiách na celostránkových reklamách.

Poslednú otázku už súčasný župan nepoložil. „Protestujem proti tomu, čo sa tu hovorí. Keď si to overíte, zistíte, že to nie je pravdivé,“ reagoval Maňka. Jeho protikandidát spravil rovnaké gesto s tým, že nechá priestor divákom, nech majú viac času.

Letisko Sliač sa nezruší

Po vzájomných otázkach kandidátov nasledovali tie od verejnosti. Na Maňku sa vyčítavo obrátili obyvatelia Banskej Štiavnice, ktorým prekáža zlé železničné spojenie, ale aj úroveň školstva a zdravotníctva. „Prvýkrát som počul, že nie ste spokojní so školstvom,“ reagoval súčasný župan. Kaník si zase vypočul otázku, prečo mu na bilbordoch chýba slovo „kandidát“. Ozval sa aj bývalý riaditeľ letiska Sliač, ktorý bol odvolaný z funkcie. Maňka mu prisľúbil, že letisko Sliač sa nikdy nezruší.

S kritickou otázkou sa na Maňku obrátil aj Ondrej Snopko, starosta obce Hiadeľ. „Ktoré okresy okrem Zvolena sú v Banskobystrickom kraji? Je ich 12. Budete svoj okres preferovať aj v ďalšom volebnom období,“ spýtal sa Snopko, na čo Maňka oponoval údajmi o oveľa vyšších investíciách v okresoch Banská Bystrica a Lučenec.

Novinári prenechali právo pýtať sa ľuďom

Po bloku otázok od verejnosti nasledovali tie od novinárov, no viacerí z nich prenechali právo pýtať sa práve ľuďom. Na Kaníka smerovala otázka, týkajúca sa financovania jeho kampane. Ten odpovedal, že po voľbách zverejní, ako boli použité financie a kto ho sponzoroval. Maňka zase ďalšiemu pýtajúcemu sa prisľúbil, že sa vzdá možnosti vystupovať počas kampane v periodikách, ktoré vydáva Banskobystrický samosprávny kraj, aby si tak nerobil reklamu. Jeho slová potvrdila aj hovorkyňa BBSK Monika Pastuchová.

Na konci asi dvojhodinovej diskusie obaja kandidáti predniesli svoju záverečnú reč. „Položte si otázku. Žije sa vám lepši ako pred 4 rokmi? Ak odpoviete negatívne, treba hľadať riešenie,“ povedal na záver Kaník, podľa ktorého práve riešenia na problémy ponúka vo svojom programe a tiež vyzval ľudí, nech idú voliť. „Nemusíte mňa, ale príďte,“ doplnil. Maňka sa poďakoval všetkým prítomným. „Každý chce pomôcť kraju, ale potrebujeme do toho zapojiť aj verejnosť. Idem bojovať o tento kraj,“ dodal na záver súčasný šéf VÚC.

Predvolebný duel Maňka vs. Kaník: Napätá diskusia a protichodné názory i obvinen
4
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM