Marcel Páleš Kultúra

Predvianočný víkend v Bystrici? Tu sú možnosti, kam všade sa dá vyraziť...

Vianoce sú stále bližšie a postupne pribudne viac voľného času. Ten si môžete spestriť mnohými dobrými akciami, ktoré ich je v predvianočný neúrekom. Pomôžeme vám vybrať si...

Ilustračný obrázok k článku Predvianočný víkend v Bystrici? Tu sú možnosti, kam všade sa dá vyraziť...
Zdroj: TASR

KONCERTY:

  • 20. 12. 19:00 K77 – HOREMADAY a INÁ VLNA
  • 20. 12. 19:00 Záhrada – Centrum nezávislej kultúry – GEMINI MONSTERS JAM + IKON:IC (DJs) – Ďalšia z vesmírnych pútí s pánom Žiakom a lokálnymi hudobníkmi.
  • 20. 12. 19:00 Štátna opera – VIANOČNÝ KONCERT ŠTÁTNEJ OPERY – zostavený z operných a vianočných melódií. Účinkujú sólisti: Martina MÚDRA a.h., Michaela KUŠTEKOVÁ a.h., Robert SMIŠČÍK, Zoltán VONGREY, Ivan ZVARÍK, Orchester a balet Štátnej opery, Koncertný majster: MICHAL HUDÁK, DIRIGUJE: JÁN PROCHÁZKA, Réžia: Dana Dinková
  • 20. 12. 19:30 Tirish Pub – WASTED STRINGS, PEACOCK BALL – WS: Dievčenská rocková kapela, hrajúca rock, rock n roll, punkrock, grunge, alternative… Vnášajú do sveta kúsok ich skvelej, chytľavej a dokonalej rockovej hudby. PCB: Je mladá hard-rocková formácia tvorená kvartetom hudobníkov z Banskej Bystrice, ktorá zahájila svoje pôsobenie koncom roka 2012.
  • 20. 12. 19:00 Divadlo Štúdio tanca Na Kačici – VIANOČNÉ 2V1 DIVADLA ŠTÚDIO TANCA: KONCERT PAVEL FAJT A DIVADLO ŠTÚDIO TANCA – Divadlo Štúdio tanca uzatvára rok 2013 s koncertom českého hudobníka a perkusionistu Pavla Fajta. Jeho hudba sa prakticky neustále pohybuje kdesi na pomedzí world music, art-rocku, folk-rocku a experimentálnej elektrofonickej hudby. Pavel Fajt predstaví svoj sólový projekt Drumtrek, ktorý vizuálne dotvoria a tanečne obohatia tanečníci Divadla Štúdio tanca.
  • 20. 12. 17:00 Námestie SNP – VOJENSKÁ HUDBA BANSKÁ BYSTRICA – Vianočné koledy a populárne vianočné melódie.
  • 20. 12. 19:00 Štátna opera – BANSKOBYSTRICKÉ VIANOCE 2013 – Vianočný koncert
  • 21. 12. 17:00 Námestie SNP – OD MITRA DO VIANOC – ZAF Pohronci
  • 21. 12. K77 19:00 – PLASTIC SWANS VICTORIA TOUR 2013 – PLASTIC SWANS – Lyrické texty, zaujímavý spevácky prejav, nevšedné gitarové a syntetizátorové plochy, či svieža rytmika, KASTELDOX – Kapiel, ktoré dokážu umne spojiť rock s elektronikou a zaujímavými slovenskými textami nie je u nás veľa. Kasteldox to dokáže s vkusom a hĺbavo, navyše s patričnou dávkou koncertnej energie, PANDA RULES DJ SET – Prísne tajný elektronický projekt Panda Rules z odľahlých Poník sa v tomto prípade transformoval do príjemného afterparty DJ setu. Indie , rock, ale aj menej známe post dubstepové tracky a nečakané remixy.
  • 21. 12. Tirish Pub – SPOMIENKA NA PRIATEĽOV – PYOPOESY (old school death metal/BB), Samsara (Doom Death Metal/Topoľčany), Endless Main (Power Metal/ZV-BB), Deathbell (Death Metal/Brezno)
  • 22. 12. 19:00 K77 – HUMANOID, RECONCERN
  • 22. 12. Tirish Pub – PANKPOPER – „Dobra muzika to je aj teksti bars fajne su ta zato to robim. Jest i pankpopove baladi, jest i na tancovaňe. Všeľijačina jest. Ňebudzem veľo pisac. Sluchajce pankpop.“

DIVADLO:

  • 20. 12. 19:00 BDNR – NOSTALGIA – Fenomén migrácie, vnútornej i fyzickej, sa stal predmetom skúmania a rozhovorov autorky s mnohými mladými ľuďmi, i s ľuďmi strednej generácie. Máme šancu to zastaviť? Vieme zmeniť, čo sa zmeniť na Slovensku má a čo odlíšiť, čo sa zmeniť nedá? Nostalgia je hrou o odchodoch z domu a príchodoch z cudziny naprieč jednou rodinou a jej známymi.
  • 21. 12. 14:00 Námestie SNP – ŽIVÝ BETLEHEM – Obrazovo vizuálna kompozícia spoločnosti veselých šermiarov Cassanova.
  • 22. 12. 17:00 Námestie SNP – BOŽIE NARODENIE – Eva Aibazova a Maksim Anukh – OTTO VOCE –piesočná animácia Božieho narodenia

VÝSTAVY:

  • piatok, sobota, nedeľa – Stredoslovenská galéria, Dolná 8 – MINÚTOVÉ ROMÁNY – Výstavný projekt je scénou na uvedenie a konfrontáciu performatívnych prístupov Imre Buktu (HU), Ľubomíra Ďurčeka (SK), Jiřího Kovandu (CZ) zo 70. a 80. rokov 20. storočia. Títo umelci úsporným gestom fotograficky dokumentovanej civilnej performancie, alebo efemérnej intervencie v mestskom, či vidieckom prostredí aktivujú imagináciu diváka…
  • piatok, sobota, nedeľa – Thurzov dom – KRÁSA, KTORÁ HREJE – Výstava o dejinách kachliarstva na Slovensku predstavuje jedno z najvýznamnejších remeselníckych odvetví u nás.
  • piatok a sobota, Štátna vedecká knižnica – DEDINA ROKA
  • piatok a sobota, Štátna vedecká knižnica – MICHAL TOKOVSKÝ: ČARO STARÝCH GRAMOFÓNOV – Zbierka historických gramofónov a fonografov nadšenca a zberateľa Michala Tokovského určite zaujme nejedného návštevníka Galérie v podkroví. Výstava prezentuje vývoj zvukovej reprodukcie pre domácnosti prvej polovice 20. storočia.
  • piatok a sobota, Štátna vedecká knižnica – ZAUJÍMAVOSTI Z DEPOZITÁRA – Štátna vedecká knižnica – Literárne a hudobné múzeum Vás pozýva na výstavu s názvom Zaujímavosti z depozitára. Tentokrát pre Vás vybrali textilné a iné doplnky osobností slovenskej kultúry z fondu LHM.
  • piatok a sobota, átrium ŠVK – STOPY: OBYVATELIA VARŠAVY 1899 – 1944 – Panelová výstava fotografií.

WORKSHOP A INÉ:

  • 20. 12. 9:30 Záhrada CNK – OBČIANSTVO + – Ľudské práva nie sú na predaj: Workshop o sociálnych, ekonomických a kultúrnych právach. Živá knižnica: Živá knižnica je facilitované stretnutie mladých ľudí s jednotlivcami, ktorí v spoločnosti často čelia rôznym predsudkom a vylúčeniu, často aj preto, že väčšinová spoločnosť nemá možnosť týchto ľudí bližšie spoznať. V prípade mladých ľudí ide aj o preberanie správania a myslenia svojich rodičov. V Živej knižnici sa majú možnosť mladí ľudia opýtať na konkrétne otázky a vypočuť si aj názor Živej knihy na svoju situáciu či životnú skúsenosť.

ŠPORT:

  • 21. 12. Telocvičňa Obchodnej akadémie, Tajovského 25 – BASKETBAL kadeti ŠKP Banská Bystrica – BK Esprit Košice
  • 22. 12. Telocvičňa OA – BASKETBAL kadeti ŠKP Banská Bystrica – Juniorbasket Košice
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM