Marek Šebeňa Rôzne

Predsedu BBSK Murgaša nemrzí, že nepostúpil do 2. kola volieb

Súčasného predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Milana Murgaša nemrzí, že nepostúpil do druhého kola. Reagoval tým dnes pre TASR na výsledky prvého kola volieb do VÚC v Banskobystrickom kraji.

„Na rozdiel od prvých dvoch kandidátov mňa nepodporovala žiadna politická strana. Nemrzí ma, že som nepostúpil do druhého kola, pretože tých vyše 18-tisíc hlasov je dosť,“ povedal Murgaš. Dodal, že si nevie predstaviť situáciu, ak by bol za predsedu BBSK zvolený europoslanec Vladimír Maňka, ktorý by sedel v europarlamente v Bruseli. Murgaš sa obáva, že v samosprávnom kraji by namiesto neho vládli ľudia z ĽS-HZDS. Táto strana vládla v samosprávnom kraji v prvom volebnom období po prvých voľbách do samosprávneho kraja a narobila v ňom, podľa neho, značné škody.
V prvom kole volieb do VÚC v BBSK zvíťazil europoslanec Vladimír Maňka. Poďakoval všetkým, ktorí prišli voliť, bez ohľadu na to, komu dali svoj hlas. „Teší ma, že účasť v Banskobystrickom kraji bola najvyššia,“ povedal TASR. Ešte zvýšiť ju však chce svojou kampaňou a každodenným chodením do regiónu pred druhým kolom volieb, ktoré bude 28. novembra.
Kandidát koalície SDKÚ-DS, KDH, SaS, OKS a KDS Jozef Mikuš, ktorý postúpil do druhého kola z druhého miesta, poďakoval voličom, ktorí prišli voliť a predovšetkým tým, ktorí dali svoj hlas práve jemu. „Ten rozdiel nie je až taký veľký, aby som nemohol ísť do druhého kola volieb s relatívnym optimizmom,“ povedal TASR.
Zo 49 terajších poslancov BBSK zasadne 31 do poslaneckých kresiel aj v budúcom volebnom období. Niektorí z ďalších 18 v sobotňajších (14.11.) voľbách neuspeli, alebo sa už o post poslanca neuchádzali. V zastupiteľstve bude i naďalej výrazná prevaha mužov, ženy obsadia podobne ako v terajšom sedem kresiel, tri z poslankýň budú nové.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM