Monika Obrtalová Rôzne

Prednáška "Slnovraty a rovnodennosti" mala úspech

Stredoslovenské múzeum v spolupráci s bystrickou hvezdárňou už po druhýkrát zorganizovalo podujatie, ktoré má pripomenúť letný a zimný slnovrat, ale aj jesennú a jarnú rovnodennosť. Tento rok pripadol deň letného slnovratu práve na pondelok 21. júna.

„Myšlienka zorganizovať takéto podujatie tu bola už dávno, no len pred rokom sa nám ju podarilo zrealizovať. Práve rok 2009 bol rokom Astronómie, aj preto sme takúto akciu pripravili pre našich návštevníkov,“ povedala o motíve zorganizovania akcie Anna Solivajsová zo Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici. „V múzeu sme mali pre návštevníkov pravidelne pripravený program v súvislosti napríklad so svätým Jánom alebo inými ľudovými sviatkami. Chceli sme však tieto ľudové sviatky spojiť aj s niečím vedeckým. Práve takto teda vznikla prednáška na tému „Slnovraty a rovnodennosti“,“ priznala Solivajsová.

Prednáška je určená najmä pre žiakov základných a stredných škôl, ktorých má bližšie oboznámiť so zákonitosťami a fungovaním vesmíru. „21. jún je významným dňom astronómie. Touto prednáškou sme chceli deťom priblížiť práve astronomické okolnosti letného slnovratu. Prečo to všetko vzniká, ako sa tento jav stále opakuje, aký je napríklad zimný slnovrat alebo čo je to jarná a jesenná rovnodennosť, aký to má na nás dopad a prečo takéto javy vôbec vznikajú,“ povedal Peter Zimnikoval, pracovník Hvezdárne Banská Bystrica a zároveň prednášajúci. „Táto tematika nie je medzi dnešnou mládežou veľmi populárna. Skôr ich zaujíma svet okolo seba a nie vesmír. Navyše je téma náročná aj na pochopenia, takže ju treba podať tak, aby zaujala,“ priznal Zimnikoval.

Aj napriek pochybnostiam našla prednáška u detí pozitívnu odozvu. „Bolo to zaujímavé, veľmi sa mi to páčilo. Najmä to vysvetlenie striedania ročných období,“ povedala žiacka základnej školy z Bojníc. „Niekedy som tomu celkom nerozumel. Boli to dosť odborné slová, ale celkovo ma to zaujalo,“ priznal sa jej spolužiak.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM