Monika Obrtalová Rôzne

Predaj akcií Privatbanky nie je trestný čin

Pri predaji akcií Privatbanky za 67 percent ich nominálnej hodnoty nebol spáchaný trestný čin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, ani žiadny iný trestný čin. Podľa zistení Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky však mesto

Také je uznesenie Úradu justičnej a kriminálnej polície, o ktorom na brífingu informoval banskobystrický primátor Ivan Saktor. „Vnímam to ako jasnú odpoveď na tvrdenia tých, ktorí nám vyčítajú nehospodárne nakladanie s majetkom mesta. Od začiatku sme deklarovali, že akcie boli predané v zmysle zákona správne a dnes máme na stole stanovisko orgánov, ktoré správnosť našich krokov potvrdzujú,“ vyhlásil Saktor.

Podať trestné oznámenie, či pri predaji akcií Privatbanky nedošlo k trestnému činu, uložilo mestské zastupiteľstvo prednostovi mestského úradu v januári pri prerokovaní správy NKÚ na návrh opozičných poslancov z klubu Banskobystrická alternatíva. Jeden z nich, Vladimír Pirošík k výsledku vyšetrovania uviedol, že ho berie na vedomie. Pripomenul, že na základe správy NKÚ, v ktorej sa konštatuje, že mesto pri predaji akcií nekonalo v súlade so zákonom o majetku obcí a prišlo tým o 566 200 eur, si dali preveriť, či pri tom nešlo aj o trestný čin. „To je všetko. To, že išlo o nevýhodný predaj, nie je náš dojem, ale uvádza to vo svojej správe NKÚ,“ zdôraznil Pirošík.

Na otázku, či zo zistenia, že pri predaji nebol spáchaný trestný čin vyplýva aj to, že nebol nevýhodný, Saktor uviedol, že podľa správy vyšetrovateľa bola v čase predaja akcií cena primeraná. Správa NKÚ bola podľa neho len konštatačná. „Podľa môjho názoru NKÚ skonštatoval, že to nebolo vážne porušenie zákona,“ povedal Saktor. Ako uviedol ešte koncom januára, akcie Privatbanky predalo mesto spoločnosti Penta Investments Limited a postupovalo pri tom na základe ešte jeho predchodcom uzavretej opčnej zmluvy s Meinl Bank, ktorú Penta kúpila. //„Boli predané v reálnej hodnote, ktorá bola vtedy obchodovaná na burze cenných papierov, čo sa dá overiť,“ //povedal v januári Saktor.

Podstatnú časť svojho dnešného brífingu Saktor venoval kritike poslancov Banskobystrickej alternatívy, ktorí podľa neho obštrukčne brzdia predaje majetku mesta a tým plánované kapitálové príjmy mesta, keď dávajú návrhy na vyššie ceny, ako vygenerujú obchodné verejné súťaže. Pirošík k tomu podotkol, že vizitkou Saktora je to, že za prvé dva roky tohto funkčného obdobia sa predalo viac mestského majetku ako za celé predchádzajúce volebné obdobie.

zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM