Krimi

Pred súd sa postavil exriaditeľ bystrickej školy, ktorý zbil problémového žiaka

Bývalý riaditeľ čelil obžalobe, ktorá ho viní z prečinov ublíženia na zdraví a nebezpečného vyhrážania chránenej osobe – dieťaťu.

Ilustračný obrázok k článku Pred súd sa postavil exriaditeľ bystrickej školy, ktorý zbil problémového žiaka
4
Galéria
Zdroj: TASR

Bývalý riaditeľ Školy Fantázia v Banskej Bystrici Aleš Š. sa v piatok postavil pred banskobystrický okresný súd, aby čelil obžalobe, ktorá ho viní z prečinov ublíženia na zdraví a nebezpečného vyhrážania chránenej osobe – dieťaťu. Ide o prípad zbitého chlapca (14), ktorý sa stal vlani 8. júna v priestoroch súkromnej základnej školy. „Bolo to moje profesionálne a ľudské zlyhanie,“ konštatoval vtedy pred médiami riaditeľ, ktorý viedol školu 13 rokov a z funkcie sám odstúpil.

Podľa obžaloby Aleš Š. odviedol žiaka z vyučovania do miestnosti, kde s ním zostal sám. Zvalil ho na zem, sadol si na neho obkročmo a bil ho. Hlavu mu mal udierať o podlahu, škrtiť ho rukou a vulgárne nadávať. Ako tiež tvrdí obžaloba, mal sa mu vyhrážať zabitím, čo u maloletého vzbudilo obavu o život. Žiak utrpel mnohopočetné nekomplikované pomliaždenie hlavy, ramien, chrbta a ľavej ruky, ako i zranenie hrudníka. Chlapca museli ošetriť v detskej nemocnici.

Okresný súd exriaditeľa uznal za vinného a trestným rozkazom odsúdil na úhrnný trest odňatia slobody na jeden rok s tým, že výkon trestu mu podmienečne odložil na skúšobnú dobu 18 mesiacov. Voči tomu však Aleš Š. podal odpor, a preto bolo na piatok stanovené hlavné pojednávanie. Na to sa ale nedostavil lekár, ktorý mal vypovedať ako svedok k zisteným zraneniam chlapca, preto bolo pojednávanie odročené.

Obžalovaný sa v piatok odmietol k prípadu vyjadriť a rovnako i jeho obhajca. Ešte minulý rok po jeho prevalení však Aleš Š. pred médiami reagoval: „Začiatkom školského roka sme prijali problémového žiaka s poruchou správania. Vedeli sme o jeho problémoch a boli sme im odhodlaní čeliť. V priebehu času sa ukázalo, že okrem bežných problémov žiakov s poruchami správania tento chlapec trpí ešte inou, veľmi špecifickou poruchou, v dôsledku čoho sme mali niekoľko obetí v škole. Čeliac tejto situácii som sa ľudsky a profesionálne zlomil. Som pripravený niesť dôsledky. Chcem sa ospravedlniť matke žiaka, že sme nevedeli jej dieťaťu pomôcť a aj kolegom, ktorých som uviedol do tejto situácie.“

Foto: ilustračné

Polícia
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM