Jakub Forgács Rôzne

Pred 32 rokmi v Bystrici "padol" Lenin: Šanca pre Slovensko, písalo sa na plagátoch, FOTO

Pád socializmu priniesol veľké zmeny aj v Bystrici. Nielen, že sa premenovali názvy ulíc, ale zmizli z nich aj symboly a sochy, ktoré bývalý režim pripomínali.

Ilustračný obrázok k článku Pred 32 rokmi v Bystrici "padol" Lenin: Šanca pre Slovensko, písalo sa na plagátoch, FOTO
3
Galéria
Zdroj: Nociarová

Na podstavci na banskobystrickom Námestí Slobody stála od roku 1981 socha Vladimíra Iljiča Lenina, po ktorom bolo námestie v tých časoch pomenované. Počas Nežnej revolúcie bol Leninovi na chrbát pridaný batoh. Socha bola zrušená 17. mája 1990 a toto divadlo si nenechalo ujsť ani množstvo Banskobystričanov. Mramorový podstavec bol v osudných momentoch, kedy žeriav vyťahoval sochu, plný plagátov s nápisom „Šanca pre Slovensko“ a pred nohami Lenina sa vynímal transparent „KSČ majetky zhabala, čerešňami by rada platila“.

Zmiešané pocity

„Pri demontovaní Lenina som mal zmiešané pocity. Väčšina členov Krajského koordinačného centra Verejnosť proti násiliu sme boli za odpratanie sochy zvodcu proletariátu. Vo mne sa však ozval červík, že či nerobíme podobne ako komunisti, keď odpratali Štefánika z malej stanice, alebo keď v Bratislave hodili sochu Márie Terézie do Dunaja,“ prezradil Pavol Katreniak z niekdajšej VPN, ktorému sa vraj vybavil aj príbeh o Hitlerovi, ktorý sa kochal pohľadom z Petržalky na Bratislavu a keď si všimol československého leva, vraj povedal: „Schön, schön, aber die Katze muβ weg.“

„Myšlienky som však zahnal, že predsa nemožno porovnávať Lenina zodpovedného za veľké krviprelievanie s osvietenou panovníčkou či s jedným z najväčších Slovákov,“ doplnil Katreniak.

„Ak sa správne pamätám, odstránenie Lenina zabezpečovala spoločnosť Cestné stavby a Ivan Daniš. Bolo to niekedy v prvej polovici roka 1990. Šiel som na demontáž spolu s viacerými predstaviteľmi vtedajšej banskobystrickej VPN. Pocítil som veľkú úľavu, rovnako ako mnohí zhromaždení, keď polorozkročeného Vladimíra Iľjiča Uľjanova za pomoci žeriavu oddelili z podstavca a odvážali preč," pokračoval Katreniak. Ako spomenul, pamätá si, že Roman Snopko, jeden z mladších obyvateľov mesta, tam vystrčil veľký kríž v ruke a mimo scenár prednášal nejakú modlitbu.

Viac o tom, ako prebiehalo odstránenie sochy a ako si na to spomína banskobystrický viceprimátor Milan Lichý, sa viac dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Takto Bystričania pred 32 rokmi odstránili sochu Lenina
3
Galéria
Zdroj: Nociarová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM