Jakub Forgács Rôzne Správy

Pred 170 rokmi sa narodil maliar Dominik Skutecký. V Bystrici vytvoril svoje vrcholné diela

Dominik Skutecký sa narodil 14. februára 1849 v Gajaroch na Záhorí. Neskôr sa však natrvalo usadil v Bystrici, kde aj zomrel.

Ilustračný obrázok k článku Pred 170 rokmi sa narodil maliar Dominik Skutecký. V Bystrici vytvoril svoje vrcholné diela
34
Galéria
Zdroj: TASR

Prvým slovenským realistickým maliarom európskeho formátu bol Dominik Skutecký, od narodenia ktorého uplynie vo štvrtok 14. februára 170 rokov.

V druhej polovici 19. storočia patril realizmus k avantgardným umeleckým smerom. K výtvarnému smeru, ktorého iniciátorom bol francúzsky maliar Gustav Courbet (1819–1877) sa Dominik Skutecký prihlásil obrazom s názvom Pri Zohore z roku 1872, ktorý odborníci považujú za prvú realistickú krajinomaľbu slovenského maliarstva.

Dominik Skutecký sa narodil 14. februára 1849 v Gajaroch na Záhorí. Po smrti otca sa rodina v roku 1859 presťahovala do Viedne, kde študoval na miestnej Akadémii výtvarných umení. Na akadémii získal dokonalú technickú prípravu, ktorá mu neskôr umožnila maliarsky spracovať náročné motívy a používať novátorské výrazové prostriedky. Za obraz Cisár Maximilián diktuje svoje pamäte získal Dominik Skutecký štipendium a v roku 1867 ho prijali na benátsku výtvarnú akadémiu, kde sa venoval historickej maľbe. V Benátkach napokon strávil 15 rokov.

Prominentní kupci

Zlom v tvorbe Dominika Skuteckého ako talentovaného maliara historických obrazov nastal v roku 1870. V Mníchove totiž uvidel výstavu francúzskeho maliara, socialistu a autodidakta Gustava Courbeta. Nebola to však klasická výstava. Courbet svoje vtedy väčšinovým publikom odmietané obrazy vystavil pred bránou mníchovskej svetovej výstavy v drevenej búde, na ktorej bol veľký nápis realizmus. Francúzsky priekopník realizmu vyzýval na maľovanie skutočného života, odmietal formálnu krásu a maľoval bez akademických princípov. Pod vplyvom netradičnej výstavy a po návrate do Benátok, sa Skutecký rozhodol, že sa aj on bude venovať zobrazovaniu skutočnosti. Postupne sa úplne odklonil od výtvarného akademizmu, ktorého predstaviteľmi boli jeho viedenskí či benátski učitelia.

Vďaka dobrým kontaktom na obchodníkov s umením si Skuteckého obrazy kupovali zámožní Parížania či Londýnčania. K jeho dobrej finančnej situácii prispela aj objednávka na portrét od vtedajšieho významného finančníka Anselma Rotshilda.

Záhadná žena z obrazu

K osudovým obrazom, ktoré Dominik Skutecký namaľoval, určite patrí Podobizeň Cecilie Löwy (1874), pri ktorom mu modelkou bola rodáčka z Banskej Bystrice. Tá sa neskôr stala jeho manželkou a podľa všetkého aj ústrednou postavou jeho asi najznámejšieho obrazu Trh v Banskej Bystrici z roku 1889. Hovorilo sa však aj o tom, že dáma so slnečníkom na obraze je dcéra projektanta Skuteckého vily v Banskej Bystrici 17-ročná Margita Holeschová.

„Nevieme, kedy vznikol spor o identitu hlavnej ženskej postavy. Vojtech Tilkovský vo svojej monografii z roku 1954 jednoznačne píše o nej ako o pani Skuteckej. Túto verziu zastával aj Skuteckého vnuk, spisovateľ Peter Karvaš,“ uviedla v roku 2015 historička architektúry a teoretička umenia Klára Kubičková s tým, že už dlhé roky proti tomu protestuje rodina z tej vetvy Holeschovskej rodiny, ktorá pochádzala od architekta Adolfa Holescha.

V roku 1889, kedy vznikol aj spomínaný obraz sa Dominik Skutecký natrvalo usadil v Banskej Bystrici, v ktorej strávil celý zvyšok svojho života. Práve tento obraz je považovaný za dielo, ktorým umelec symbolicky ukončil svoju benátsku životnú kapitolu a natrvalo sa vrátil na Slovensko.

Vrcholné diela vytvoril v Bystrici

V Banskej Bystrici vytvoril svoje ďalšie vrcholné realistické diela, v ktorých zobrazil život a prácu robotníkov: Kováčska dielňa na Starých Horách, Hámor, Príprava obeda, Pred skončením práce, Odpočívajúci kotlári, Chvíľa oddychu, Vykurovanie kotlov, Kováč pri práci, Po práci. Zároveň sa výrazne pričinil o rozvoj kultúrneho života v meste a v okolí.

Obrazy Dominika Skuteckého sa nachádzajú v zbierkach Slovenskej národnej galérie (SNG), ale aj v ďalších slovenských a zahraničných galériách, alebo v súkromných zbierkach či v osobitnej expozícii Stredoslovenskej galérie v Banskej Bystrici, ktorá sa nachádza v Skuteckého vile.

Dominik Skutecký zomrel 13. marca 1921 v Banskej Bystrici vo veku 72 rokov.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery ulice, ktorá nesie pomenovanie po známom maliarovi!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Skuteckého ulica v Banskej Bystrici
34
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM