Monika Obrtalová Hokej

Prečo chodia domáci na hokej do Zvolena?

Je to naozaj tak. Mnohí by neverili, ale veľa ľudí z Banskej Bystrice chodí na hokej práve do susedného konkurenčného Zvolena. Nemáme pritom na mysli derby zápasy medzi týmito rivalmi, ale bežné alebo prestížne extraligové duely Zvolenčanov s inými m

Ak sa chceme zamyslieť nad odpoveďou k otázke v titulku, musíme zájsť do hlbšej histórie. Zvolen je už niekoľko rokov stálym účastníkom najvyššej slovenskej hokejovej súťaže a Banskobystričania nenabažení hokejom chodili v minulosti práve do tohto susedného mesta na extraligové zápasy. Zvykli merať cestu na štadión pod Pustým hradom, kde našli pohodlie i priateľov. Zvolenský stánok nie je síce košickou či bratislavskou arénou, ale ponúka prijateľné a príjemne prostredie pre fanúšikov. Jednoducho niektorí Bystričania si už akosi na hokej do Zvolena zvykli chodiť a nezanevreli ani dnes, keď ich mužstvo HC 05 hrá extraligu tiež. Samozrejme viac fandia svojim „baranom“, ale na „bryndziarov“ či po novom „zvolenských rytierov“ nezanevreli. „Rád chodím do Zvolena. Teraz už možno aj častejšie než do Bystrice, keďže Zvolenčania hrajú lepší hokej a sú na vrchole tabuľky,“ vysvetľuje nám Milan z mesta pod Urpínom, ktorý ma vo Zvolene aj svojich stálych priateľov: „Stretneme sa v reštaurácii na štadióne. Porozprávame sa všetci, je tam príjemná atmosféra. Pritom sme asi štyria Bystričania a ostatní Zvolenčania. Žiadna nenávisť, ale priateľstvo,“ dodáva Milan.

A nie je sám. Možno by ste neverili, ale do Zvolena chodí Banskobystričanov oveľa viac. „Niekoľko rokov chodím do Zvolena na hokej a nevidím dôvod, aby som to teraz menil,“ rozhovoril sa nám ďalší fanúšik spod Urpína Jozef: „Fandím Banskej Bystrici, ale aj Zvolenu. V derby som na strane môjho mesta. Do susedného Zvolena však chodím preto, že sa tam hrá dobrý hokej a je tam príjemné prostredie. Nejako som si už zvykol, mám tam aj priateľov.“ Zvolenský divák je náročný na svoje mužstvo. Na štadión nezavíta hocikedy. I na šláger príde menej ľudí akoby sa čakalo. Zväčša často merajú cestu pod Pustý hrad ľudia z okolitých obcí a miest /Lučenec, V. Krtíš, Detva, Krupina, B. Štiavnica, Kremnica, Žiar n. Hr, Žarnovica, atď…/ A to vždy zvyšovalo návštevnosť na zvolenskom „zimáku“. No a kedysi to bola ešte početnejšia návšteva práve z Banskej Bystrice. „Rada chodím do Zvolena na hokej, i keď viac k srdcu mi teraz prirástli „barani“. Možno keď sa urobí v Banskej Bystrici dôstojný stánok, tak budem chodiť často aj na zápasy tu. Vo Zvolene je príjemne, nie je tam na štadióne taká zima ako v Bystrici. Aj prostredie je tam útulné, chodím tam rada,“ tvrdí fanúšička Irena, ktorá sa do Banskej Bystrice prisťahovala z Oravy.

Verte, či neverte, bystrických obyvateľov čo chodia do Zvolena na hokej je veľa. Opačne to však akosi nefunguje. Zvolenčania do Banskej Bystrice na hokej takmer nechodia vôbec, ak nepočítame derby zápasy. Je to dané práve spomínanou históriou, zaužívanou minulosťou, ale i prostredím. „Bývam na Sliači. Do Zvolena chodím na každý zápas HKM, a to už niekoľko rokov. Výsledky Banskobystričanov v dvoch minulých sezónach ma však priviedli aj pod Urpín. Zvyknem zájsť na hokej aj tam. Držím bystrickým funkcionárom palce, aby dokončili štadión a vytvorili príjemnejšie prostredie. Pokroky badať každým mesiacom,“ prezradil nám zvolenský fanúšik Peter zo Sliača. My veríme tiež, že medzi oboma klubmi vznikne dobrá atmosféra, že fanúšikovia sa budú stále doberať, ale nie nenávidieť. Veríme, že Banskobystričania si nájdu cestu na zvolenský štadión tak ako doposiaľ a veríme, že aj Zvolenčania sa prídu pozrieť na kvalitné zápasy „baranov“. O tom by mal byť hokej – spájať a nie rozdeľovať. Príkladom sú fanúšikovia, s ktorými sme sa o ich pocity podelili. Aj preto je dobré, že domáce zápasy Zvolena a Banskej Bystrice sa nekrižujú v rovnaký deň.

Zdroj a foto: hokejportal.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM