Marcel Páleš Samospráva

Dnes zasadali mestskí poslanci: Opäť sa riešila aj budúcnosť amfiteátra

Mestskí poslanci sa dnes zišli vo Veľkej sieni radnice v Banskej Bystrici na 20. zasadnutí zastupiteľstva a rokujú. Čakalo ich viacero dôležitých bodov, okrem iného aj otázka odpredaja amfiteátra.

Ilustračný obrázok k článku Dnes zasadali mestskí poslanci: Opäť sa riešila aj budúcnosť amfiteátra
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

8:55 – Sme na „mieste činu“ vo Veľkej sieni, kde o pár minút začnú rokovať mestskí poslanci na svojom 20. zasadnutí.

9:05 – Poslanci sa stále schádzajú a pripravujú sa na začiatok rokovania.

9:13 – Poslanci už sú na svojich miestach a primátor otvára zastupiteľstvo.

9:23 – Jednomyseľne bol schválený program rokovania.

9:24 – Rokovanie o veci prístupovej komunikáce na Pršiansku terasu. Slovo má zastupiteľ BBSK. Ide o neposatačujúcu infraštruktúru, keďže v okolí Pršianskej Terasy nastal stavebný „boom“. Cesty tam nespĺňajú potrebné podmienky. BBSK o tom rokuje s mestom a padol návrh na vybudovanie novej komunikácie.

9:41 – Poslanec Smädo navrhuje cez svoj vstup odsúhlasenie a podporu veci výstavby rokovanej komunikácie kvôli rozvoju mesta. Poslanec Pirošík zdôrazňuje podrobnejšie preskúmanie veci. Poslanec Topoľský následne reaguje a približuje situáciu.

10:05 – Začína sa prestávka.

10:35 – Zasadnutie po prestávke pokračuje. Rokuje sa ďalej o možnosti budovania infraštruktúry v okolí Pršianskej terasy. Hovorí poslanec Bielik.

10:45 – Bielik zdôrazňuje dobudovanie viacerých komunikácií v meste. Poukazuje aj na potrebu združovania viacerých súkromných subjektov pre budovaní. Reaguje poslanec Gajdošík, ktorý navrhuje odsúhlasenie a následnú potrebu zaoberať sa financovaním projektu tak, aby to mesto stálo čo najmenej.

10:48 – Výmena protichodných názorov poslancov k veci budovania ciest. Poslanec Topoľský pripomína priestor podanej ruky, ktorú by mesto nemalo odmietnuť.

10:55 – Hovorí sa o finančnej kondícii mesta v rámci zaťaženia pri potencionálnom vstupe do projektu budovania rokovanej komunikácie.

11:00 – Hlasuje sa za odsúhlasenie prerokovaného bodu a uzatvorenie zmluvy zo strany mesta. Poslanec Katreniak ostro vystupuje proti absencii vyjadrenia mestských zástupcov k veci, najmä ohľadom finančnej kondície mesta. Zdôrazňuje potrebu podrobnejších vyjadrení, aby sa predišlo rizikám a chybám, ktoré môžu mesto vyjsť napokon draho.

11:15 – Poslanci sa stále nezhodujú v riešení danej komunikácie a vyjadrujú protichodné názory.

11:40 – Po dlhých a početných vyjadreniach viacerých poslancov a tiež zástupcu VÚC a prítomnej právničky sa pristupuje k hlasovaniu.

11:41 – Prerokovaný bod je odsúhlasený. Prechádza sa k ďalším bodom.

11:50 – Hovorí sa o veciach nakladania s majetkom mesta.

12:05 – Ďalšie jednotlivé body nakladania s majetkom mesta sú postupne bez rozpravy hlasovaním schvaľované.

12:25 – Poslanci si dávajú ďalšiu prestávku.

13:15 – Po prestávke rokovanie pokračuje, väčšina konkrétnych bodov je odsúhlasená bez rozpravy.

13:38 – Slovo dostala verejnosť. Prezentuje sa Lions klub a hovorí sa o slobode.

13:42 – Igor Šimeg sa vyjadruje ku kultúre. Konkrétne k jej oživeniu. Obáva sa, že nám ostáva mŕtve mesto. Hovorí k záujmom v prospech amfiteátra, k potrebe viesť ku kultúre a chrániť kultúrne dedičstvo mesta.

13:51 – Vystupuje Suraová z PKO a opisuje nemožnosť ľahkej opravy amfiteátra, napríklad aj za pomoci dobrovoľníkov. Sú tam vraj životu nebezpečné podmienky. Reaguje poslanec Kasper a opätovne vyjadruje odporúčanie amfiteáter radšej predať. Vidí skepticky možnosť opráv, nakoľko sa tam už roky nič nedeje. Poslanec Bielik navrhuje spraviť architektonický konkurz na multikultúrne centrum na tento priestor. Podotýka na to, ako si mesto už všetko popredalo. Súhlasne reaguje poslanec Lichý. Navrhuje dať tomuto priestoru šancu a neriešiť tento problém odpredajom.

14:03 – Dubačová svojou reakciou podotýka na spoluprácu v riešení kultúry, a to najmä medzi ľuďmi, ktorí kultúru v meste tvoria. A že multikultúrne centrum by sa malo postaviť na mieste amfiteátra.

14:16 – Odsúhlasené, že amfiteáter ostáva na listine majetku mesta, ktorý je navrhovaný na odpredaj.

14:17 – Prestávka.

14:57 – Po prestávke zasadnutie pokračuje. Rokuje sa o kategorizácii zariadenia verejného priestranstva.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM