Monika Obrtalová Rôzne

Pre seniorov je pripravená olympiáda aj tréning pamäte

Športovať, modelovať z hliny, glazovať, trénovať pamäť, diskutovať s poslancami či hovoriť o víziách komunitných centier, to všetko a oveľa viac budú až do 27. októbra robiť skôr narodení Banskobystričania – účastníci Akadémie európskeho seniora. Inf

„Samospráva pre nich už desiatykrát pripravila počas októbra – mesiaca úcty k starším sériu kultúrnych, športových a spoločenských podujatí,“ pokračovala hovorkyňa. Slávnostné otvorenie AES sa uskutočnilo včera popoludní v Cikkerovej sieni banskobystrickej radnice. Prvou aktivitou októbrovej ponuky je Olympiáda seniorov, ktorá sa uskutoční 5. októbra. Na starších Banskobystričanov čaká aj veľtrh sociálnych aktivít v obchodnom centre v Bystrici, kde budú verejnosti prezentovať výsledky šikovnosti svojich rúk, počnúc výšivkami až po vlastnoručne vyrobené koláče a zákusky. „Obľúbenou aktivitou je diskusia s poslancami mestského zastupiteľstva a novinkou v tohtoročnom programe sú diskusie o víziách a skutočnosti komunitných centier.“ Jednotlivé skupiny seniorov budú o tejto téme hovoriť priamo v novootvorenom Komunitnom centre mesta Banská Bystrica v Sásovej.

„Rok 2012 vyhlásila Európska komisia za Európsky rok aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami. Banská Bystrica je z celoštátneho hľadiska vnímaná ako samospráva, ktorá dlhodobo systematicky pracuje so seniormi. Pozitívna zmienka o dosiahnutých výsledkoch sa dostala aj za hranice Slovenska a príprava na budúcoročný Senior Day 2012 sa bude diať aj s participáciou Banskej Bystrice. V druhej polovici októbra budeme diskutovať s predstaviteľmi Združenia K8 o tejto otázke,“ informoval primátor mesta pod Urpínom Peter Gogola.

Ako konštatovala Mária Filipová, námestníčka pre služby mestského úradu, prognózy vývoja obyvateľstva SR do roku 2050 z dielne Štatistického úradu SR uvádzajú, že očakávaný demografický vývoj prinesie so sebou mnoho závažných zmien. „Spoločnosť sa musí pripraviť na zvyšovanie podielu starších a starých ľudí, integráciu väčšieho množstva cudzincov (často z kultúrne veľmi rozdielnych pomerov), zvýšené napätie v medzigeneračných vzťahoch. Starnutie je nepochybne veľmi náročné pre celú spoločnosť a pre všetky generácie, ale je aj záležitosťou medzigeneračnej solidarity.“ Mesto Banská Bystrica uvedomujúc si tieto skutočnosti sa podľa Filipovej snaží dlhodobo vytvárať podmienky pre aktívne starnutie s cieľom zvýšiť kvalitu života skôr narodených Banskobystričanov.

Pri organizovaní AES Bystrica pravidelne spolupracuje s Regionálnym európskym informačným centrom, ktoré pomáha nielen finančne, ale vďaka participácii rezonuje v mnohých prednáškach a diskusiách európsky kontext a význam hodnôt európskych kultúr. V Banskej Bystrici aktívne pracuje 11 denných centier (bývalých klubov dôchodcov), ktoré sa podieľajú na spoločenskom a kultúrnom živote v meste. Gogola zriadil Radu seniorov ako svoj poradný orgán a na základe podnetu členov rady sa okrem iného v mestskom periodiku pravidelne objavuje rubrika Očami seniorov.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM