Jakub Forgács Rôzne

Pre fotku je ochotný vstať pred piatou: Krásy regiónu objektívom mladého Bystričana

O tom, že okolie Banskej Bystrice je prekrásne, niet pochýb. Keď ho však zachytí šikovný fotograf, akým je aj Sásovčan Filip Dinev (22), sú niektoré scenérie priam dychvyrážajúce. Pozrite sa na tú nádheru!

Ilustračný obrázok k článku Pre fotku je ochotný vstať pred piatou: Krásy regiónu objektívom mladého Bystričana
Zdroj: Dnes24.sk

Hoci má Banskobystričan Filip Dinev iba 22 rokov, s fotením má už bohaté skúsenosti. „Popravde, ani neviem, odkedy som fotenie začal brať ako niečo, čo ma naozaj baví, ale pamätám si, že keď som mal asi 13 rokov, tak som vyhral prvú fotografickú súťaž, kde som zaslal fotku fotenú mobilom,“ zaspomínal si mladý fotograf.

Honorár zatiaľ nezobral

To, ako presne sa k fotografovaniu dostal, to už podľa vlastných slov presne nevie, skôr má pocit, že to prišlo akosi samé. Najprv vraj fotil iba na mobil, lebo bol ešte malý chlapec a nič lepšie si nemohol kúpiť. „Potom otec doniesol domov náš prvý digitálny foťák a začal som zisťovať, že sa to dá robiť aj inak ako mobilom a vyzerá to oveľa lepšie,“ pokračoval Filip.

„Zatiaľ je to iba záľuba, nemyslím si že som už na takej úrovni, aby som si za to mohol pýtať peniaze, aj keď som videl fotografov, ktorí sú na tom oveľa horšie a bez hanby si za to zoberú honorár,“ poznamenal mladý fotograf.

Ako spomenul, za tie roky zažil zopár zaujímavých situácií. Asi dvakrát sa mu vraj stalo, že sa vychystal fotiť a na mieste spravil možno päť fotiek a foťák sa mu vybil, hoci doma ukazoval ešte dostatok batérie. „Minulý rok v lete som sa s kamošmi vybral na prechádzku a vonku bolo krásne jasno, tak som zobral aj foťák, ale ako naschvál, keď sme boli najďalej od domu, spustil sa neskutočný dážď, k tomu ešte vietor a neskôr aj krúpy,“ povedal so slovami, že pri sebe nemal žiadnu tašku ani nič, do čoho by foťák mohol schovať, tak si vyzliekol tričko a zabalil ho doň. „Síce bol aj tak mokrý, ale zatiaľ funguje. Určite bolo toho viac, ale to by som musel dlho spomínať,“ doplnil.

Pre fotku vstane aj pred piatou

Filipa podľa vlastných slov baví fotiť krajinky, ale ako prezradil, nemá stanovené, čo fotí, fotografuje všetko to, čo ho zaujme, ale väčšinou to najkrajšie nájde práve v prírode. „V okolí Bystrice je veľmi veľa pekných miest, to je jedna z hlavných výhod tohto mesta. Ja osobne veľmi rád chodím do Španej Doliny kde je naozaj krásne. Ďalej môžem odporučiť Panský diel, Slnečné stráne, Selčiansky diel a Urpín,“ vymenoval fotograf.

Obľúbené ročné obdobie na fotenie vraj nemá, pretože každé ponúka niečo zaujímavé. Ako spomenul, nemá ani konkrétnu časť dňa, kedy vyslovene ide fotiť. „Keď si myslím že to bude vyzerať zaujímavo, tak proste zoberiem foťák a vyrazím, je jedno či je to o piatej ráno alebo o jednej v noci,“ povedal.

„Pre dobrú fotku sa samozrejme treba obetovať, musíte sa vzdať svojho komfortu a vyraziť do terénu. Vstávanie pred piatou ráno a cestovanie niekoľko kilometrov nie je nič výnimočné,“ prezradil Filip, ktorý podotkol, že v zime je to o niečo náročnejšie, hlavne ak chôdzu komplikuje sneh a mráz. Ako dodal, hoci to človeka unaví a občas si aj zanadáva, ale pri prezeraní výsledných fotiek si vždy povie, že to stálo za to.

Pozrite si v našej fotogalérii očarujúce zábery Banskej Bystrice a blízkeho okolia od Filipa!

Mladý bystrický fotograf zachytáva krásy mesta a jeho okolia
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM