Jakub Forgács Správy

Pre Bystricu platí neobvyklá výstraha: Mesto čelí smogovej situácii!

Meteorológovia vydali varovanie! Vo vzduchu sa môžu v našom meste nachádzať zvýšené koncentrácie častíc PM10. Čo môže byť príčinou?

Ilustračný obrázok k článku Pre Bystricu platí neobvyklá výstraha: Mesto čelí smogovej situácii!
34
Galéria
Zdroj: TASR

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje, že v Banskej Bystrici môže v najbližších hodinách nastať smogová situácia pre častice PM10. SHMÚ o tom informuje na svojej webstránke s tým, že platnosť varovného signálu sa začala vo štvrtok na poludnie a platí až do odvolania. Podľa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva ide o jemné prachové častice, teda drobný prach rozptýlený vo vzduchu, ktorý sa môže dostať do dýchacích ciest.

Podľa vyjadrenia magistrátu sa pod túto nepriaznivú situáciu v ovzduší podpísala stavba budúcej autobusovej stanice a počasie.

„Meracia stanica sa nachádza v blízkosti rozostavanej autobusovej stanice. Ide o lokalitu, v ktorej je v súčasnosti najväčší stavebný ruch, dôsledkom čoho je práve zvýšená prašnosť. Ďalším faktorom je i počasie a poveternostné podmienky. V zmysle akčného plánu si mesto plní svoje povinnosti. Informácia bude zverejnená na úradnej tabuli mesta a webovej stránke,“ konštatovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová.

Mesto zároveň zabezpečuje lokálne čistenie miestnych komunikácií v majetku mesta, ktoré sa v blízkosti stavby nachádzajú. Stavebný úrad sa zúčastňuje na pravidelných kontrolných dňoch na autobusovej stanici a overuje, či si stavebník plní svoje povinnosti a dočisťuje príjazdovú cestu.

Podľa informácií SHMÚ signály upozornenia a výstrahy pre častice PM10 nasledujú po nameraní prekročenia prahu dva po sebe nasledujúce dni a zároveň je za posledných šesť hodín na automatických monitorovacích staniciach v zóne alebo aglomerácii rastúci trend hodinových koncentrácií častíc PM10 aspoň na polovici počtu staníc.

Pozrite si aj zábery zo stavby autobusovej stanice v priloženej fotogalérii!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Z prachu vyrastá skelet bystrickej autobusky
34
Galéria
Foto: Peter Braciník
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM