Michal Majer Rôzne

Pralesov je na Slovensku menej, ako sa očakávalo

Výsledky prvého komplexného mapovania zameraného na identifikáciu pralesov na Slovensku, ktoré trvalo dva roky, predstavili na včerajšom seminári Pralesy Slovenska v Banskej Bystrici. Mapovanie pralesov však ukázalo, že ich je na Slovensku podstatne

Z pôvodne rozsiahlych pralesov sa na našom území dodnes zachovali len izolované maloplošné fragmenty, ktorých celková plocha je 0,47 percenta z výmery lesov Slovenska. Doposiaľ jediný ucelený prehľad pralesov priniesol podľa slov Juraja Vysokého z OZ Forest Stewardship Council Slovensko, ktoré mapovanie uskutočnilo, Štefan Korpeľ. Ten v publikácii vydanej v roku 1989 zostavil zoznam 74 pralesových rezervácií. Celkovú výmeru pralesov na Slovensku odhadoval na 18 000 – 20 000 ha. „Tieto predpoklady sa nenaplnili. V teréne sme zmapovali 332 vybraných lokalít s celkovou výmerou 53.000 hektárov, pralesy však boli identifikované len v 122 lokalitách s celkovou výmerou 10.120 ha,“ povedal Vysoký.

Výmera pralesov na Slovensku stále klesá, deje sa to najmä v súvislosti s lesníckymi činnosťami. Takmer vo všetkých slovenských lesoch sa hospodári. Pralesy sa prevažne zachovali iba na menších plochách a na neprístupných miestach. Podstatne menší význam pri zachovaní pralesov zohrala aj uvedomelosť spoločnosti. Vysoký pokračoval, že pralesy predstavujú lesy vo svojej originálnej podobe, „také, aké ich vytvorila príroda bez aktívnej účasti človeka.“ Iba časť z nich je súčasťou chránených území s najvyšším stupňom ochrany. Mapovanie pralesov sa uskutočnilo v rámci projektu Ochrana pralesov Slovenska.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM