Jakub Forgács Komunálne voľby

Praktické INFO k voľbám pre Bystričanov: Koľkých kandidátov môžete zakrúžkovať?

Už v sobotu, 29. októbra 2022 sa prvýkrát v histórii Slovenska uskutočnia voľby, v ktorých budeme v jeden deň voliť súčasne predsedov krajov, primátorov miest, starostov obcí, ale aj poslancov do krajského i mestského zastupiteľstva.

Ilustračný obrázok k článku Praktické INFO k voľbám pre Bystričanov: Koľkých kandidátov môžete zakrúžkovať?
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Volebné miestnosti budú v sobotu otvorené od 7.00 do 20.00 hod. V Banskej Bystrici sa o post primátora uchádza päť kandidátov. Do mestského zastupiteľstva si obyvatelia v sedem obvodoch budú vyberať 31 poslancov spomedzi 126 kandidátov. V porovnaní s končiacim sa volebným obdobím sa počet poslancov v zastupiteľstve nemení. Informovala o tom hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.

Farebne odlíšené

Na území mesta je celkovo vytvorených 77 volebných okrskov a 77 volebných miestností, v ktorých budú prebiehať spojené komunálne voľby. Pri hlasovaní bude nápomocné farebné odlíšenie hlasovacích lístkov, obálok, ale aj urien. Pre orgány do samosprávnych obcí (primátori, starostovia, miestni a mestskí poslanci) je vyhradená biela farba. Pre tých, ktorí budú voliť župana a krajských poslancov, je smerodajné modré označenie.

„Je dôležité, aby ľudia vložili biele hlasovacie lístky do bielej obálky, a tu následne vložili do bielej urny. Rovnako to platí aj pri župných voľbách, a teda modrej farbe. V prípade, že dôjde k zámene, hlasovanie nebude platné,“ hovorí Helena Koreňová, vedúca Organizačného oddelenia MsÚ v Banskej Bystrici.

Podrobné informácie o voľbách do orgánov do samosprávy obcí a do orgánov samosprávy krajov nájdete na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM