Jakub Forgács Správy

Prach v ovzduší už Bystricu nestraší. Signál smogovej výstrahy odvolali!

Pod Urpínom sme čelili množstvu prachových častíc, prekračujúcim limitné hodnoty. Citlivejší ľudia mohli bojovať s kašľom či kýchaním.

Ilustračný obrázok k článku Prach v ovzduší už Bystricu nestraší. Signál smogovej výstrahy odvolali!
22
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) odvolal signál smogovej výstrahy pre Banskú Bystricu, ktorý vyhlásil 24. novembra. „Riadiace stredisko smogového varovného systému SHMÚ informuje verejnosť o odvolaní signálu smogovej výstrahy pre prachové častice PM10, vydaného pre mesto Banská Bystrica, a to k 26. novembru,“ uvádza na webovej stránke SHMÚ.

Ako zdôvodňuje, na monitorovacej stanici kvality ovzdušia v Banskej Bystrici, na Štefánikovom nábreží, bol zaznamenaný pokles hodinových koncentrácií prachových častíc PM10 pod prah výstrahy v zmysle vyhlášky a zákona o ovzduší.

Podľa magistrátu sa pod nepriaznivú situáciu v ovzduší podpísala stavba budúcej autobusovej stanice a počasie. „Meracia stanica sa nachádza v blízkosti rozostavanej autobusovej stanice. Ide o lokalitu, v ktorej je v súčasnosti najväčší stavebný ruch, dôsledkom čoho je práve zvýšená prašnosť. Ďalším faktorom je i počasie a poveternostné podmienky,“ konštatovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová.

Ako informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, namerané zvýšené hodnoty prachových častíc PM10, v hodnotách presahujúcich limit stanovený z hľadiska ochrany zdravia, mohli ovplyvniť zdravie najmä citlivejších populačných skupín, ako sú deti, mladí ľudia, starí obyvatelia, ľudia trpiaci astmou a alergiami či kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Pobyt v oblasti so zvýšenými hodnotami PM10 u exponovanej populácie môže spôsobovať nárast respiračných symptómov ako kašeľ, kýchanie, nádcha, a tiež nárast respiračných ochorení, zápaly dýchacích ciest vrátane „vzplanutia“ astmy.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj prvé zábery z vianočných trhov v našom meste!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Vianočné trhy v Bystrici odštartovali
22
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM