Jakub Forgács Správy

Práca v prievane a bez ochrany? Bystrická nemocnica reaguje na zverejnenú sťažnosť

Koronavírus nie je jediným, čo trápi zamestnancov Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta. Na čo sa posťažovali na sociálnej sieti?

Ilustračný obrázok k článku Práca v prievane a bez ochrany? Bystrická nemocnica reaguje na zverejnenú sťažnosť
4
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Infocentrum polikliniky Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta sídli v zrekonštruovaných a moderných priestoroch. Na stránke Nekŕmte nás odpadom však pribudol podnet, ktorý bol napísaný „v mene viacerých zamestnancov Rooseveltovej nemocnice, konkrétne na infocentre a recepcii urgentu“. Týka sa podmienok, ktoré sú autorom príspevku označované ako „otrasné“.

V prievane a zime?

„Pracujeme bez jedinej ochrany, ktorá nás môže brániť. A teraz nemyslím pred Covid-19, ale pred bežnými chorobami. Sme tam totižto bez skiel,“ uvádza autor s tým, že táto situácia je rovnaká, hoci už tri roky prosia vedenie o nápravu.

Podľa textu pracujú zamestnanci v prievane a zime. Opakovane sa tak striedajú na PN-kách pre rôzne choroby. V lete je to vraj presný opak. „Je tam skleník a pracujeme v obrovských teplotách a do toho opäť prievan,“ píše sa na stránke so slovami, že dvere na pohyb sa kazia a ostávajú otvorené.

„V tejto najhoršej situácii, kedy obchodné reťazce zavádzajú opatrenia a zakladajú sklá, aby chránili zamestnancov, tak my, čo sme v prvej línii, nemáme nič,“ píše sa na stránke. O reakciu sme preto požiadali aj nemocnicu.

Nemocnica reaguje

„Uvedomujeme si, že je to, tak ako aj v iných spoločnostiach, prirodzene exponované pracovisko a zamestnanci sa cítia byť hlavne v tomto období pod tlakom,“ uviedla pre spravodajský portál Dnes 24 na margo hore uvedených informácií hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

„Zamestnávateľ im na základe ich podnetov opakovane vyšiel v ústrety, bola im upravená pracovná doba, rozsah a aj náplň práce, upravili sme im kúrenie a namontovali tepelné clony. Priebežne sme zrealizovali niekoľko opatrení, ktorými sme preukázateľne zlepšili ich komfort,“ vysvetlila hovorkyňa.

„Nie je pravda, že nemajú osobné ochranné prostriedky. Zamestnanci na infocentre sú vybavení takými ochrannými prostriedkami, ako to v danej situácii na daný druh práce ukladá legislatíva,“ dodala Maťašeje.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Bystrická Rooseveltova nemocnica
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM