Jakub Forgács Správy

Pozoruhodný projekt pod Urpínom: Obyvateľov spája záhrada priamo na sídlisku

Byť na čerstvom vzduchu, vyhrnúť rukávy, pokecať so susedmi a ešte si aj dopestovať vlastné plody zeme. To začína byť pod Urpínom znovu trendy. Ľudia nachádzajú alternatívu trávenia voľného času v záhrade, a to priamo na sídlisku.

Ilustračný obrázok k článku Pozoruhodný projekt pod Urpínom: Obyvateľov spája záhrada priamo na sídlisku
Zdroj: TASR

Vytvorenie vyvýšených a vypletaných zeleninových záhonov, jahodoviska a prístrešku na drevo z recyklovaného materiálu, a tiež výsadbu kvetov a ovocných kríkov naplánovali na tento rok v rámci projektu Komunitná záhradka v Sásovej v Banskej Bystrici jeho realizátori. Za organizačný tím Komunitnej záhradky to uviedla Dorota Martincová, pracovníčka pre komunitný rozvoj Komunitného centra Sásová.

Aktuálna kampaň Poď pestovať do Komunitnej záhradky má pomôcť zapojiť čo najväčšie množstvo obyvateľov Sásovej, pokračovala Martincová. Podľa jej ďalších slov ich cieľom je ľudí inšpirovať, aby aktívne pristupovali k dianiu vo svojom okolí, spájali sily so svojimi susedmi a vytvárali si pozitívny vzťah k prostrediu, v ktorom žijú. „Kampaň sme rozbehli vo štvrtok prostredníctvom plagátov, letákov, videopozvánky a banera umiestneného priamo v záhrade. V rámci všetkých použitých propagačných nástrojov chceme odkomunikovať hlavnú myšlienku celého projektu, ktorá, ako veríme, ľudí osloví,“ konkretizovala Martincová s tým, že kampaň skončí 8. mája.

Projekt Komunitná záhradka vznikol na začiatku roku 2013 s cieľom pretvoriť nevyužitú zelenú plochu pri Komunitnom centre Sásová na krásnu záhradu, kde ľudia budú môcť pracovať so zemou, pestovať si zeleninu a aktívne oddychovať. „Ešte počas minulého roka vzniklo políčko a bylinková špirála, kde si niekoľko nadšených záhradkárov v malom pestovalo,“ povedala Martincová. Tento rok sa záhradky ujalo Občianske združenie Po schodoch v spolupráci s komunitným centrom a dobrovoľníkmi.

Martincová ďalej informovala, že na 8. mája tak, ako vlani, pripravili opäť EKOdeň, ktorého účastníci sa môžu tešiť na slávnostné otváranie záhrady, workshopy, hudbu, tanec aj guláš. EKOdeň je sídliskový eko festival, ktorý organizuje Komunitné centrum Sásová v spolupráci s dobrovoľníkmi v priestoroch Komunitnej záhradky. Cieľom tohto podujatia je priblížiť projekt záhradky a ponúknuť ľuďom alternatívu trávenia voľného času priamo na sídlisku. Ako Martincová vysvetlila, EKOdeň je podujatie, ktorého zámerom je pritiahnuť ľudí do projektu Komunitnej záhradky, no zároveň má ďalší rozmer v podobe vzdelávacích, pohybových a kultúrnych voľnočasových aktivít. Medzi oboma projektmi je silné prepojenie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM