Katarína Reiterová Samospráva

Mesto vyberá dane! Tu sú dôležité termíny...

Daňové priznanie sa nepodáva len v marci. Mestá chcú totiž tiež svoje peniaze. Pozrite si podrobnosti...

Ilustračný obrázok k článku Mesto vyberá dane! Tu sú dôležité termíny...
Zdroj: TASR

Do konca januára treba podať daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti. Týka sa to každého, kto v minulom roku kúpil byt, chatu, garáž či pozemok. Týka sa to aj tých, ktorí nehnuteľnosť zdedili či dostali darom.

Ten, kto v minulom roku nadobudol nejakú nehnuteľnosť musí do konca januára podať daňové priznanie. Daňové sa podáva na príslušný mestský či obecný úrad. Týka sa to aj ľudí, u ktorých nastala v priebehu minulého roka zmena vo výmere m2.

Daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti musí podať aj ten, u ktorého nastala zmena v charaktere nehnuteľnosti, ktorej je vlastníkom. Pokiaľ ste počas minulého roka už daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti podali, ale počas roka ste kúpili ďalšiu nehnuteľnosť, musíte podať čiastkové daňové priznanie.

Aj v prípade, že ste v minulom roku svoj byt či dom predali, musíte podať čiastkové daňové priznanie. Daňové sa podáva na predpísaných tlačivách, ktoré si môžete prevziať na vašom mestskom úrade, alebo stiahnuť z internetu. Nezabudnite si so sebou zobrať aj výpis z listu vlastníctva či kúpno-predajnú zmluvu, osvedčenie o dedičstve, darovaciu zmluvu alebo iný doklad o prevode vlastníctva nehnuteľnosti.

Úrad vám vypočíta výšku dane

Podané daňové priznanie vám správca dane, teda mestský či obecný úrad skontroluje a vyrúbe daň. Potom vám, teda daňovníkovi doručí rozhodnutie, v ktorom budete mať uvedenú výšku dane, postup úhrady a splatnosť dane. Ak daňové nepodáte včas, hrozí vám pokuta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM