Správy

POZOR na silné búrky! Hrozia najmä v Banskobystrickom kraj, varuje SHMÚ

V piatok bude prehánok a búrok podľa slov meteorológov viac ako vo štvrtok. Kde sa treba mať na pozore?

Ilustračný obrázok k článku POZOR na silné búrky! Hrozia najmä v Banskobystrickom kraj, varuje SHMÚ
10
Galéria
Zdroj: TASR

Silné búrky sa môžu vo viacerých okresoch vyskytnúť aj v piatok. Hrozia najmä v Banskobystrickom kraji. Upozornil na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Najintenzívnejšie búrky

„Poveternostná situácia sa stále výrazné nemení. V miernom severnom prúdení sa labilnejšia a vlhšia vzduchová hmota udržiava predovšetkým v závetrí Západných Karpát, čo je Banskobystrický kraj a blízke okolie. V tejto oblasti dochádza aj k zbiehavému prúdeniu, čo výrazne uľahčuje vývoj kopovitých oblakov a prehánok a búrok, ako sme videli aj v predošlých dňoch,“ priblížil.

V piatok bude prehánok a búrok podľa slov meteorológov viac ako vo štvrtok (25. 5.). „Najintenzívnejšie hrozia práve okolo línie zbiehavého prúdenia v Banskobystrickom kraji a v Tatrách,“ upozornili. Intenzívne búrky sa podľa nich môžu vyskytnúť aj v Nitrianskom kraji a na východe, no pravdepodobnosť je nižšia.

Platí výstraha

Vo všetkých okresoch Banskobystrického kraja je podľa SHMÚ zvýšená pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 – 30 mm / 30 min, s nárazmi vetra 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h) a s krúpami. Výstraha 1. stupňa je vydaná v piatok od 11.00 do 19.00 hod.

„Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie,“ varujú meteorológovia so slovami, že rátať treba aj s intenzívnym dažďom, vetrom a krúpami.

Zábery z vyčíňania poslednej intenzívnej búrky v Bystrici nájdete v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Zatopené bystrické ulice
10
Galéria
Foto: Benjamín Kunka
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM