Michal Majer Rôzne

Pozor na huby z oblasti Malachova!

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici dnes vydal upozornenie súvisiace s tohtoročnou hubárskou sezónou. Upozornenie priniesol úrad na základe telefonátov od občanov, ktoré sa týkali vhodnosti zberu húb v lokalite Malachova.

Vplyvom intenzívnej baníckej činnosti sa do okolia tejto obce dostalo v minulosti veľké množstvo horninového materiálu. Pôsobením vonkajších činiteľov sa horniny rozpadajú, uvoľňujú sa z nich jednotlivé prvky a ťažké kovy, medzi inými aj ortuť. Občania, ktorí sa o túto problematiku zaujímajú, môžu nájsť na internete analýzy Agentúry pre podporu vedy a výskumu, ktoré agentúra robila v tejto lokalite v rokoch 2002, 2008 a aj minulý rok. RÚVZ upozorňuje, že huby patria k potravinovým komoditám, ktoré majú schopnosť koncentrovať v sebe ťažké kovy. Najvyššie koncentrácie boli zistené v čírovke májovej, čírovke fialovej a bedli vysokej.

Z potravy sa vstrebáva ortuť v tenkom čreve a ukladá sa v obličkách, mozgu, pečeni a tieto orgány aj poškodzuje. Rôzne orgány uvoľňujú akumulovanú ortuť rozdielnou rýchlosťou, no napríklad obličky a mozog sú kontaminované ortuťou po celý život. Veľmi nebezpečné účinky sú teda účinky ortuti na vyvíjajúci sa nervový systém ľudského plodu, pretože jeho poškodenie je nezvratné. Konzumácii húb, ale aj rýb z lokalít, o ktorých vieme, že sa v nich vyskytuje ortuť, by sme sa teda mali vyhýbať. To platí najmä pre gravidné a dojčiace ženy, deti, starších ľudí, ale aj pre tých, ktorí trpia ochorením obličiek, pečene a mozgu.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM