Jakub Forgács Správy

Pozor na blesky a ľadovec! Bystricu majú zasiahnuť búrky s krupobitím

Na okres Banská Bystrica majú udrieť búrky a dokonca aj krupobitie. Pred nepríjemným vystrájaním počasia nás varujú meteorológovia. Kedy mať u nás oči na stopkách?

Ilustračný obrázok k článku Pozor na blesky a ľadovec! Bystricu majú zasiahnuť búrky s krupobitím
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Pripravte si dáždniky a ak sa chystáte von, určite zbystrite pozornosť. Hrozí nám totiž naozaj nepríjemné počasie. V okrese Banská Bystrica sa podľa slov meteorológov ojedinele očakáva výskyt búrok s krúpami.

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 17 – 25 m/s,“ uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej stránke. Pre náš okres bola vydaná na pondelok výstraha 1. stupňa pred búrkami, ktorá platí až do 22:00 hod.

Ako informuje SHMÚ, intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. „Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov),“ uvádza ďalej portál.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM