Jakub Forgács Rôzne Správy

Poznámky za zabudnuté pomôcky nehrozia. V bystrickej škole deti dostanú vlastné

Rodičia malých Bystričanov musia riešiť nákup zošitov či pier pre svoje ratolesti. Nie však všetci. V meste totiž máme školu, kde podobné problémy nemajú.

Ilustračný obrázok k článku Poznámky za zabudnuté pomôcky nehrozia. V bystrickej škole deti dostanú vlastné
Zdroj: TASR

Deti zo súkromnej základnej Školy u Filipa v Banskej Bystrici nenosia domov poznámky pre zabudnuté učebné pomôcky. Všetky, ktoré potrebujú na vyučovanie, totiž dostanú priamo v škole. Rodičia nemusia kupovať ani jeden zošit, ceruzku či farbu, žiadne učebnice. Jediné, s čím dieťa musia do tejto 14 rokov fungujúcej školy v meste pod Urpínom vypraviť, je školská taška, prezuvky a telocvičný úbor.

Čítajte tiež: FOTO: V Bystrici máme nezvyčajnú školu. Známky tu neuznávajú a učiteľom sa tyká

Súkromná základná Škola u Filipa, podobne ako iné súkromné školy, je financovaná rovnakým príspevkom na žiaka ako štátna škola. To však žiadnej z nich nepostačuje. Rodičia preto prispievajú škole niekoľko desiatok eur mesačne a ako vraví zriaďovateľ tejto banskobystrickej školy Juraj Droppa, je to dohoda medzi školou a rodičmi.

„Aj v štátnych školách rodičia platia poplatok či už za divadlo, plaváreň alebo iné aktivity, ktoré školy robia pre deti, nehovoriac o poplatkoch za učebné pomôcky. My sme si povedali, že to robiť nebudeme. Nechceme, aby učiteľ s rodičmi komunikoval o financiách. Peniaze, ktoré dostaneme po vzájomnej dohode s rodičmi, pokrývajú všetky potrebné učebné pomôcky pre ich dieťa, druhá tretina príspevku ide na nájom, keďže nesídlime vo vlastných priestoroch, a zvyšok je určený na finančné ohodnotenie kvalitných učiteľov, ktorí podávajú nadštandardné výkony,“ vysvetlil Droppa.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery zo Školy u Filipa!

Čítajte tiež: Bystrica zažije nevšednú akciu. Ľudia budú vo veľkom meniť oblečenie aj knihy

V OBRAZOCH: Bystrická Škola u Filipa sa od bežných značne líši
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM