Jakub Forgács Správy Samospráva

Poznáme ČÍSLA: Koľkým seniorom v Banskobystrickom kraji podali vakcínu mobilné očkovacie jednotky?

Kraj začal koncom apríla s mobilným očkovaním pre obyvateľov nad 60 rokov v dvoch okresoch. Ako zatiaľ prebieha?

Ilustračný obrázok k článku Poznáme ČÍSLA: Koľkým seniorom v Banskobystrickom kraji podali vakcínu mobilné očkovacie jednotky?
Zdroj: TASR/AP

V očkovacích centrách, ktoré zriadil Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), dostalo do nedele 9. mája vakcínu celkovo 62 278 ľudí. Vyplýva to zo štatistík ôsmich očkovacích centier BBSK, ktoré okrem vakcíny AstraZeneca už očkujú aj vakcínou Comirnaty od spoločností Pfizer/BioNTech. Kraj pokračuje aj v mobilnom očkovaní. Informovala o tom Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK.

Vyše 62-tisíc zaočkovaných

Ako pokračovala, za posledný týždeň zaočkovali v Krajskom očkovacom centre (KOC) v Banskej Bystrici 3 014 ľudí, Lučenci 1 732, Brezne 1 448, Zvolene 828, Rimavskej Sobote 773, Revúcej 796, Veľkom Krtíši 835 a v Žiari nad Hronom 1 649 záujemcov o očkovanie. Celkovo tu tak už vakcínu dostalo viac ako 62-tisíc ľudí.

K plynulosti očkovania v Očkovacích centrách BBSK prispieva aj systém náhradníkov nahradnici.sk, s ktorým prišla župa začiatkom marca. „Aktuálne je v ňom zaregistrovaných už takmer 25 531 ľudí. Očkovanie prostredníctvom systému nahradnici.sk už absolvovalo 7 642 záujemcov,“ doplnila.

Mobilné očkovanie

BBSK začal koncom apríla s mobilným očkovaním pre obyvateľov nad 60 rokov v dvoch okresoch. „Kým v Tornali v Revúckom okrese zriadil mobilné očkovacie stredisko v priestoroch klubu dôchodcov, v okrese Banská Štiavnica očkovací tím putuje od obci k obci,“ spomenula Štepáneková.

„Vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech dostalo doteraz 751 seniorov vo veku 60 a viac rokov. Najviac seniorov dostalo vakcíny v Tornali (302) a v obciach Svätý Anton (62) a Banská Belá (56),“ vymenovala.

Ďalšie aktuálne správy

Kde bude pokračovať?

„Dnes priamo v obciach očkujeme v priemere 30 percent ľudí vo veku nad 60 rokov, čo je veľký úspech. Vzhľadom na priemernú zaočkovanosť 50 percent dosahujeme v obciach žiadúcich 80 percent zaočkovanosti v tejto vekovej skupine, potrebných na získanie kolektívnej imunity,“ vysvetlil vicežupan Ondrej Lunter.

V priebehu tohto týždňa bude podľa slov Štepánekovej mobilné očkovanie pokračovať v stredisku v Tornali, očkovať sa bude aj v Jelšave, Poltári či Cinobani, aj priamo v meste Banská Štiavnica a okolitých obciach.

„Máme informácie priamo z terénu, že očkovanie mobilnými očkovacími tímami prebieha pokojne a bez problémov. Ľudia sú veľmi radi, že nemusia za vakcínami cestovať do väčšej vzdialenosti. Aj na minulotýždňovom stretnutí s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvraským sme sa zhodli, že cesta ako zaočkovať najohrozenejšie skupiny ľudí nad 60 rokov vedie práve cez intenzívnu kampaň, osvetu a priblíženie sa k nim s vakcínou,“ povedal Ondrej Lunter s tým, že kraj momentálne aktívne hľadá ďalších poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, aby mohol službu mobilného očkovania ešte rozšíriť.

Spolupráca so starostami je podľa jeho slov veľmi dobrá. „Obyvatelia dostávajú informácie z rozhlasu vopred i v deň očkovania, starosta ich informuje na vývesných tabuliach a rovnako kontaktuje aj miestneho farára, ktorí s podávaním informácií vo väčšine prípadov tiež nemajú problém,“ dodal podpredseda BBSK.

Do obcí sa mobilné očkovacie jednotky vrátia, aby aj druhú dávku vakcíny dostali ľudia tak, aby to pre nich nepredstavovalo logistický problém.

Čo klienti v ZSS?

Ku koncu apríla prebehlo očkovanie klientov vo všetkých zariadeniach sociálnych služieb v kraji, ktoré si požiadali o výjazdovú očkovaciu službu, ktorú zriadila Fakultná nemocnica v Banskej Bystrici. „Z celkového počtu 108 poskytovateľov sociálnych služieb v 90 zariadeniach prebehlo očkovanie 2. dávkou vakcíny, v dvoch zariadeniach prebehlo očkovanie 1. dávkou vakcíny a 16 zariadení si o výjazdovú očkovaciu službu nepožiadalo,“ pokračovala Štepáneková.

„K vakcíne sa dostalo takmer 87 percent klientov a takmer 80 percent zamestnancov v zariadeniach sociálnych služieb. Najmenší počet zamestnancov je zaočkovaných v okrese Revúca 50,59 percenta, najviac v okrese Poltár 86,49 percenta,“ uviedla.

Ako dodala Štepáneková, všetkých 30 zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK naďalej funguje v sprísnenom epidemiologickom režime, tzn. s dôrazom na zvýšenú hygienu, používanie ochranných pomôcok a minimalizovanie kontaktov v rámci zariadenia aj mimo neho.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj zábery očkovacieho autobusu, ktorý predstavil Banskobystrický samosprávny kraj!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Banskobystrického kraja

V OBRAZOCH: V Banskobystrickom kraji pomôže očkovací autobus
13
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM