Jakub Forgács Správy

Pouliční UMELCI sa dočkali: Pod Urpínom pribudla ďalšia oficiálna GRAFFITI plocha

Časť priestoru pomerne veľkého objektu sa nachádza v uzavretom športovom areáli, časť objektov slúži ako vonkajšie oplotenie.

Ilustračný obrázok k článku Pouliční UMELCI sa dočkali: Pod Urpínom pribudla ďalšia oficiálna GRAFFITI plocha
Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Samospráva spolupracuje so skupinou aktívnych mladých ľudí z OZ Playground 89 už niekoľko rokov. „V meste pod Urpínom sa neraz postarali o zatraktívnenie nevyužitých plôch. Napríklad, v roku 2017 projektom Folcolor pre mesto oživili maľbami slovenského folklóru budovu bývalého kina Hviezda. Pred Európskym olympijským festivalom mládeže EYOF skrášlili podchod spájajúci Námestie slobody so zimným štadiónom maľbami so športovou tematikou. Pred dvomi rokmi zas vytvorili tvorivú galériu, ktorá je súčasťou zrevitalizovaného vnútrobloku na Sitnianskej ulici,“ uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

V stredu 8. mája sa postarajú o zatraktívnenie tretej oficiálnej plochy pre graffiti umenie – oporného múra pod multifunkčným ihriskom Základnej školy s materskou školou Radvanská v Radvani.

Skultúrnenie oporného múra

Časť priestoru pomerne veľkého objektu sa nachádza v uzavretom športovom areáli, časť objektov slúži ako vonkajšie oplotenie. Ide o rozsiahlu betónovú plochu, ktorú mládež často vyzdobuje rôznymi nápismi a nákresmi. V minulosti už škola nadviazala spoluprácu s OZ Playground 89, keď sa im podarilo oficiálne vyzdobiť vonkajšiu fasádu telocvične.

„Rozhodli sme skultúrniť aj betónovú plochu oporného múra a som rád, že sa o to opäť postarajú umelci z Playground 89. Po prieskume na druhom stupni v rámci výtvarných krúžkov sme zároveň našli štyroch žiakov, ktorí sa takýmto umením zaoberajú, hoci zatiaľ len teoreticky, pretože si to nemajú možnosť odskúšať na veľkej ploche. Oslovili sme ich, či by nechceli pomôcť pri výzdobe vonkajšieho múru pod dohľadom umelcov. Som rád, že súhlasili, pričuchnú k tomu, čo je síce niekde zakázané, ale keď je to organizované, tak sa môže vytvoriť hodnotnejšie dielo,“ hovorí Ivan Babiak, zástupca riaditeľky ZŠ s MŠ Radvanská. Graffiti exhibícia bude prebiehať v stredu v závislosti od počasia.

„Filozofia nášho občianskeho združenia je postavená na rozvoji graffiti a street art, preto vždy radi podporíme akúkoľvek iniciatívu, ktorá bude v súlade s našimi hodnotami a presvedčením, že graffiti patria do verejného priestoru,“ hovorí Igor Fekiač z OZ Playground 89.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM