Jakub Forgács Správy

Potulky mestom: Bystrica mala až 17 bášt, opevnenie meralo takmer 4 km

Dávne fakty a informácie, ktoré dnes už tuší iba málokto. Banská Bystrica v sebe ukrýva veľa zaujímavého. Kúzelné a zaujímavé sú napríklad aj jej starodávne bašty a hradné múry, ktoré do dnešných dní môžeme vidieť v meste.

Ilustračný obrázok k článku Potulky mestom: Bystrica mala až 17 bášt, opevnenie meralo takmer 4 km
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Zachoval sa už iba zlomok z pôvodného opevnenia

Mestské opevnenie, ktoré tvorilo prepracovaný protiturecký fortifikačný systém súvislých hradných múrov so vstupnými bránami a nárožnými baštami dosahovalo celkovú dĺžku 3700 metrov. Mestských brán bolo spolu 9, z toho 5 vonkajších a 4 vnútorné.

Bášt bolo spolu sedemnásť. Do dnešného dňa sa zachovalo 7, z toho 3 vnútorné a niečo vyše kilometra nesúvislých hradných múrov, ktoré už za ten čas nahlodal zub času.

Spoznajte historické bašty

Ak sa chcete dozvedieť viac o týchto zaujímavých súčastiach Banskej Bystrice, máte jedinečnú príležitosť už počas nastávajúceho víkendu. V nedeľu o 17:00 sa aj vy môžete pristaviť pri Mariánskom stĺpe na Námestí SNP a vydať sa na potulky Banskou Bystricou.

Augustovou témou budú práve spomínané bašty a opevnenia mestského hradu. So sprievodcom Jozefom Ďuriančíkom spoznáte vnútorné opevnenie okolo hradného areálu a tri spomínané bašty – Pisársku, Banícku a Farskú.

Na záver prvých potuliek na túto tému sa pozriete do jednej z bášt vonkajšieho opevnenia – Bašty pri bývalej Lazovnej bráne, ktorá sa v súčasnosti pripravuje na rekonštrukciu, aby neskôr, vďaka Občianskemu združeniu Laputa, hostila Rezidenčný literárny dom.

Poplatok: 2 eurá, deti do 12 rokov zadarmo

Text: ICBB

Foto: ilustračné

Augustové potulky históriou mesta: Bystričanom priblížia hradné opevnenie a bašt
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM