Monika Obrtalová Rôzne

Pot, slzy a krv už túto sobotu...

V sobotu 9. júla ráno odštartuje v horehronskej obci Telgárt už druhý ročník najdlhších a najťažších vytrvalostných pretekov v horskom behu s názvom Nízkotatranská stíhačka. Ide o extrémne náročný ultra-trail maratón, ktorý vedie hrebeňom Nízkych Tat

„Preteky sú unikátne extrémnou náročnosťou, pretekári totiž musia nonstop v limite 28 hodín prejsť takmer 100 kilometrovú vzdialenosť hrebeňom Nízkych Tatier. Rovnako unikátna je aj forma účasti, preteká sa len v dvojčlenných družstvách, mužských alebo zmiešaných, čím sa vytvára tímový duch a podporuje to bezpečnosť pretekárov,“ vysvetľuje jedna z organizátoriek preteku Soňa Mäkká. Na Nízkotatranskú stíhačku sa prihlásil maximálny možný počet účastníkov. Ten je limitovaný orgánmi ochrany prírody na 98 pretekárov, teda 49 súťažných dvojíc. „Presadiť sa v silnej konkurencii je každý rok náročnejšie, tentokrát medzi pretekármi nájdete aj majstra Slovenska v behu na 100 kilometrov, no preteky oslovujú aj bežcov z Českej republiky, Poľska či Španielska, ktorí sa takisto zúčastnia. Jedným z dôvodov je zaradenie Nízkotatranskej stíhačky medzi kvalifikačné preteky pre Ultra-Trail du Mont Blanc,“ vysvetľuje Mäkká. Ide o najznámejší ultra-trail maratón na svete okolo masívu hory Mont Blanc. Pre účasť na týchto prestížnych pretekoch treba získať 5 kvalifikačných bodov z aspoň dvoch rôznych trailrunningových pretekov. Po úspešnom absolvovaní stíhačky získa pretekár až 3 kvalifikačné bo­dy.

Nízkotatranská stíhačka je zatiaľ jediným podujatím s kvalifikáciou pre UTMB na Slovensku. Trasa začína v horehronskej obci Telgárt v sobotu o 6:00 hodine ráno. Pretekárov postupne čakajú kontroly na Kráľovej holi, v sedle Priehyba a na Čertovici, kde môže ďalej pokračovať len polovica družstiev. „Druhá časť pretekov totiž prebieha prevažne v nočných hodinách, kedy je z dôvodu ochrany prírody zakázaný pohyb po turistických chodníkoch. Vďaka spolupráci so Správou Národného parku Nízke Tatry a vybaveniu potrebných povolení má však polovica družstiev možnosť pokračovať ďalej,“ vysvetľuje jedna z organizátoriek. Na pretekárov potom čakajú kontroly na Kamennej chate, útulni Ďurková a v Hiadeľskom sedle. Cieľ sa nachádza v horskom stredisku Donovaly, kam sa musia súťažiaci dostať v nedeľu 10. júla najneskôr do 10:00 hodiny. Na celý prechod hrebeňa majú časový limit 28 hodín. „Víťazná dvojica z roku 2010 prešla spomínanú trasu za 17 hodín 20 minút. Sme teda zvedaví či sa niekomu podarí tento čas prekonať,“ uzavrela Mäkká.

Zdroj: hiking.sk Foto: internet

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM