Marcel Páleš Kultúra

Impozantné diela venované vierozvestcom: Bystričania, túto výstavu si nenechajte ujsť!

Posvätný odkaz – Cyril a Metod v slovenskom výtvarnom umení, čiže výstavu diel našich umelcov sprístupní Štátna vedecká knižnica (ŠVK) v Banskej Bystrici. Slávnostné otvorenie prebehne vo štvrtok (25. 4.).

Ilustračný obrázok k článku Impozantné diela venované vierozvestcom: Bystričania, túto výstavu si nenechajte ujsť!
Zdroj: TASR

V tomto roku si pripomíname 1150. výročie príchodu Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu. Po výstave pod názvom Cyril a Metod a besede k bibliofílii Proglas bude otvorená aj výstava Posvätný odkaz – Cyril a Metod v slovenskom výtvarnom umení. Slávnostné otvorenie bude 25. apríla a výstava potrvá do 31. mája.

Príbeh o slovanských vierozvestcoch

„Výstava bola prvýkrát prístupná verejnosti v októbri minulého roka na Pedagogickej fakulte Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, ktorá nesie meno jedného z vierozvestov. Svoje putovanie zakončí v polovici roka v Európskom hlavnom meste kultúry – Košiciach,“ priblížila manažérka kultúry ŠVK Veronika Uhríková.

Ide o spoločný projekt Klubu výtvarných umelcov a teoretikov v Bratislave a Výtvarného odboru Matice slovenskej. Jej kurátorom je predseda Klubu výtvarných umelcov a teoretikov Ladislav Skrak. „Prezentuje vzácne diela popredných slovenských maliarov a sochárov, ktorí svojimi prácami rozprávajú príbeh o slovanských vierozvestoch a tiež o slovenskom národe. Výstavné artefakty pripomínajú cyrilo-metodské tradície v slovenskom umení,“ pokračovala Uhríková.

Aj obrazy Fullu či Hložníka!

Medzi umelcami, ktorí vystavia svoje práce, sú sochári Tibor Bártfay, Ján Kulich, Klára Patakiová, Teodor Baník, Stanislav Mikuš, Marián Polonský či Anton Gábrik, ktorý zvíťazil v súťaži na pomník sv. Cyrila a Metoda a sv. Gorazda v Bratislave. Na výstave sa objavia aj obrazy Ľudovíta Fullu, Vincenta Hložníka, Mikuláša Klimčáka, Stanislava Harangóza, Ľuba Zelinu, Zuzany Hložníkovej, Evy Trizuljakovej a ďalších umelcov.

„Ide o skutočne reprezentatívny výstavný celok vzdávajúci poctu bratom Cyrilovi a Metodovi, ktorí významne ovplyvnili nielen kultúru slovenského národa, ale aj ostatných slovanských národov,“ podotkla Uhríková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM