Monika Obrtalová Rôzne

Postáť vo vlastnom tieni...

...v niektorých momentoch bola práve stará pravda, použitá ako titulok tohto článku hlavných motívom niektorých vianočných a predvianočných podujatí. Niektoré viac, či menej tradičné, niektoré originálne a prekvapujúce nápadom.

Viac ako dvadsať pozoruhodných adventných, predvianočných i vianočných programov pripravil v tomto roku pre širokú verejnosť aj banskobystrický Park kultúry a oddychu spolu s Mestom Banská Bystrica. Boli to príjemné, zábavné, niektoré i nostalgické a tak trochu filozofické podujatia, pretože práve takáto zmes nálad nás sprevádza počas Vianoc a na prelome rokov. Poohliadnime sa najmä za trojicou podujatí z dielne banskobystrického PKO a mesta, pretože symbolizovali takmer vyššie spomenuté atribúty.

Zábavu a radosť priniesol naším najmenším do mesta pod Urpínom Mikuláš. Tak ako sa patrí na ozajstného pána všetkých rozprávkových sŕdc prišiel na koči, ktorý ťahali statné tátoše. Len málokto si pamätá takú záplavu malých aj veľkých nadšených divákov na banskobystrickom námestí SNP, aká prišla privítať Mikuláša. Prišiel aj čert s anjelom, prišla princezná – a to nie hocijaká, ale s naozajstnou zlatou hviezdou na čele, boli darčeky, boli rozprávky, boli vianočné zvyky a koledy v podaní detského folklórneho súboru Radosť a pod rozsvieteným stromčekom DJ Bobo zabával malých aj veľkých ozajstnou mikulášskou diskotékou.

Zaujímavé boli postrehy samotných rodičov, ktorí ocenili najmä detskú disco zábavu. Ako správne poznamenali – dnešné deti potrebujú najmä zábavné „malé tancovačky“ s rovesníkmi, pretože rozprávok a darčekov majú dosť doma pri televízore…“ Mikuláš teda na námestie do Banskej Bystrice prišiel s plnou nošou zábavy a rozprávkovej nálady a urobil tak nad očakávanie – pompézne a zároveň citlivo a mikulášsky krásne.

Aj ďalšie podujatie z nádielky PKO a Mesta Banská Bystrica bolo jedinečné – nieslo poetický názov, v ktorom sa odzrkadlila základná tohtoročná myšlienka organizátorov Banskobystrických Vianoc –Svetlo nehy. Bolo to hudobno-slovné pásmo Mládežníckeho katedrálneho zboru v Banskej Bystrici a koncert Jinglle Bells netypického vokálneho zoskupenia OTTO VOCE. Mládežnícky katedrálny zbor pri Katedrále sv. Františka Xaverského pôsobí v Banskej Bystrici už niekoľko desiatok rokov. Tvorí ho okolo 30 členov, väčšinou vysokoškolákov, či mladých pracujúcich, ktorí kedysi ako študenti začínali práve v tomto zbore. Je sympatické, že účinkovanie v zbore je vlastne generačnou záležitosťou, nie zriedka sú dnešní zboristi – deťmi tých, ktorí kedysi pred rokmi zbor zakladali. Členovia zboru pravidelne účinkujú na katedrálnych bohoslužbách a výročitých slávnostiach nielen doma, ale aj v zahraničí.

Ako sami hovoria: „Do zboru chodíme nielen kvôli spevu, ale aj preto, že tu sa budujú nové kamarátstva a nachádzame priateľov, o ktorých sme predtým ani len netušili, že máme spoločné zmýšľanie a životné osudy.“ V rámci programu Svetlo nehy bolo pozoruhodné aj vystúpenie veľmi netypického zoskupenia mladých Banskobystričanov a študentov, pôsobiacich v tomto meste – hudobné zoskupenie OTTO VOCE. Vzniklo v roku 2008 ako „hudobníci bez klasických hudobných nástrojov,“ ktorí pracujú výlučne so svojím hlasom. Interpretujú úpravy populárnych piesní, spirituály, ale aj originály svetových hudobných majstrov.

Do tretice pripomenieme ešte jedno z najvydarenejších podujatí tohtoročných Banskobystrických Vianoc, ktoré sa niesli v znamení podtitulku – Svetlá Vianoc. V priestoroch historickej Radnice na hlavnom námestí si totiž v komornom prostredí sadli za jeden pomyslený stôl osobnosti kultúrneho života v Banskej Bystrici – recitovali a čítali úryvky svojich najobľúbenejších diel, nielen s vianočnou tematikou. Otcom myšlienky a spoluorganizátorom tohto originálneho podujatia bol známy banskobystrický básnik Miroslav Kapusta, ktorý podujatiu dal názov Ars Poetica Neosoliensis. Sviatočnú atmosféru akéhosi „spoločenského čítania“ vhodne dotvárali melódie scénickej hudby zoskupenia Duo Antico Moderno.

Aj toto podujatie malo slúžiť k tomu, aby sme sa zamysleli nad vlastnou uponáhľanosťou, nad tým, či má zmysel všetko, do čoho sa v strese rútime, či občas nemáme radšej v intímnom prostredí pouvažovať nad bytím jednotlivca i celého okolia. Nie nadarmo sa oddávna hovorí, že …nielen chlebom je človek živý… k životu totiž patria aj Svetlá nehy, Svetlá Vianoc, ktoré sprevádzali všetky tohtoročné podujatia pre Banskobystričanov.

Zdroj: PKO Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM