Monika Obrtalová Kultúra

Post-apocalyptic skiffle a židovské piesne už zajtra!

V piatok 25. júna oživia priestory bývalej nákladnej stanice cementárne v Kostiviarskej hudba a divadlo. Do zabudnutých priestorov Banskej Bystrice totiž zavíta už po druhýkrát festival umenia so zaujímavým názvom cementÁRTňa.

Jedinečné industriálne priestory budú v piatok popoludní patriť hudobno – divadelnému programu, ktorý pre návštevníkov pripravili študenti Fakulty výtvarných umení banskobystrickej Akadémie umení. Nadšenci interaktívneho umenia sa môžu tešiť na zvukové inštalácie, videoart, VJ-ing, akčné maľby, site-specific projekty a performance. Navyše bude celá nákladná stanica vyzdobená prácami mladých talentov, takže popri počúvaní hudby môžu návštevníci sledovať tvorbu budúcich umelcov.

O divadelnú časť hlavného programu sa postarajú bábkari z VŠMU (Prach a popol), herci z AU (Za králikom), divadelný súbor medziBRODway (Faidrina láska) a performance súčasného tanca. Hudobnú vložku spestria predstavenia hudobníkov a kapiel v podaní Mojše band (židovské piesne zo Slovenska), Martin Geišberg, The Weeds (post-apocalyptic skiffle), Djeah quartet (džez/funk) a experimentálny Hallogenerator. Festival uzavrie v drum´n´bass tempe Jarduuzza a VJ Akjetam.

Celá akcia sa nesie pod heslom „tehly spája cement, ľudí umenie“, ktoré je aj hlavnou myšlienkou festivalu. Okrem toho prípona _ÁRTňa zaraďuje podujatie medzi viacero pripravovaných projektov, ktoré chcú práve umením oživovať priestory, ktoré stratili svoj význam a funkciu, ale nie atraktivitu. Cieľom akcie je aj pomocou špecifickej atmosféry dostať do povedomia priestory bystrickej cementárne ako budúcej „kulturfabriky“.

Zdroj: cementartna.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM